Afbreekbaar schrijfgerei; Schrijven met een kringlooppen

Ze is weliswaar gemaakt van mas, maar de green pen smaakt beslist niet beter dan zijn soortgenoten van BIC of van de Hema. Maar het is milieu-vriendelijke schrijfwaar: op de composthoop breekt de balpen binnen twee jaar af.

“Kunt u er niet even een vlammetje bijhouden? Het is altijd moeilijk te zeggen met wat voor kunststof je te maken hebt; maar als het verbrandt kan elke kenner je meteen vertellen of het polypropyleen is of wat anders”, zegt WAVIN-directeur ir. Laumans, nadat ik hem de groen met gele balpen in de hand heb gedrukt. Als grootste kunststof-producent in Europa (omzet ruim twee miljard gulden) leek hij de aangewezen persoon om de green pen te analyseren die importeur Esselte Dymo in Nederland verspreidt. “Een pen gemaakt van mas? Dat kan inderdaad heel goed. We zijn er zelf ook mee bezig geweest voor onze KOMO-huisvuilzakken, maar het is lastig de structuur stevig te maken, dus die maken we nu van gerecycled landbouwfolie.”

Met de green pen hoopt milieu-lobby naast het kringlooppapier een tweede steunpunt op onze schrijftafels te veroveren. De maspen wordt in Italië geproduceerd door Novamont, een milieuvriendelijke dochteronderneming van chemie-reus Ferruzzi, die het nieuwe materiaal patenteerde onder de naam Mater-Bi. Anders dan plastics, die uit olie of gas worden gemaakt, is de maspen afbreekbaar, en kan zij na gebruik in de bio-box worden geworpen. Aangezien het composteringsproces twee jaar in beslag neemt, verdient deze methode de voorkeur boven de eigen tuinafvalhoop of het rechtstreeks voeren aan de kippen.

Empirisch onderzoek wees uit dat de maspen niet anders of "lekkerder' smaakt dan zijn soortgenoten van BIC of de Hema. “Als je er op kauwt lost de pen wel op in de mond, maar er ontstaan allemaal korrelige stukjes, die je op den duur toch weer uitspuugt,” aldus Leonie Oehmen, als product manager verantwoordelijk voor de import en distributie van de maspen. Dat de pen van mas gemaakt wordt, en niet van aardappels of andere zetmeelrijke gewassen, heeft volgens haar te maken met de moleculaire structuur die polymeer is: “Het is een langdradige keten, die zich met een natuurlijk bindmiddel makkelijk laat omvormen tot een kunststof, die weer goed afbreekbaar is.”

De verkoop van de pen, die in de kantoorboekhandel één gulden vijftig kost, loopt, met "enkele tienduizenden' in de eerste maand, boven verwachting. Volgens Oehmen is het nog te vroeg om te zeggen of de maspen een wezenlijke bijdrage aan een beter milieu is: “Als dit dé pen wordt scheelt dat natuurlijk toch iets. Bij de milieu-top in Rio was het de officiële pen. Bovendien ziet zij er met dat frisse geel en gewoon vrolijk uit.”