Aardig Fortuna goed voor geschonden zelfvertrouwen PSV

SITTARD, 15 APRIL. Wie het niveau van de Nederlandse eredivisie met de Bundesliga, Premier League of de Serie A durft te vergelijken had gisteravond eens in stadion De Baandert in Sittard moeten gaan kijken. Daar gaf het slappe Fortuna zich zonder slag of stoot gewonnen tegen PSV. Het werd 5-1 en dat was niet geflatteerd. In Duitsland, Engeland of Italië overkomt geen club zoiets. Het wordt tijd om de term Mickey-Mousecompetitie weer te gaan gebruiken.

PSV had zich op deze inhaal-woensdag geen fijnere tegenstander dan Fortuna kunnen wensen. Kieft scoorde eindelijk weer eens, twee keer zelfs, Romario kon zich af en toe uitleven en Vanenburg danste een heel klein beetje als vanouds met de bal. Popescu, herstellend van een blessure, kreeg door de riante voorsprong de gelegenheid weer wat ritme op te doen. Ellerman werd daarentegen in de laatste 23 minuten gespaard.

Het mocht allemaal van het aardige Fortuna. Het avondje Sittard was goed voor het zo geschonden zelfvertrouwen van PSV. En voor het doelsaldo. Dat liep op naar +43 en daarmee heeft PSV ruimschoots afstand genomen van Feyenoord (+38) en nadert het Ajax (+48). Dat kan nuttig zijn wanneer de Eindhovense club straks na 34 wedstrijden gelijk zou eindigen met de concurrentie.

PSV benutte de geboden kansen gisteren naar behoren. Maar het speelde zeker niet goed en met name niet in het eerste half uur. Er lukte toen geen combinatie en er werd voortdurend balverlies geleden. Alleen maakte Fortuna daar geen gebruik van. Trainer Hans Westerhof sprak na afloop niet over de tekortkomingen van zijn elftal. Hij had groot gelijk. Hij wilde na alle misère van de afgelopen maanden en met het oog op de toekomst genieten van deze 5-1. Tien dagen eerder had PSV al met 6-2 van FC Twente gewonnen. Dus zei Westerhof: “Het lijkt dat we er tijdens de slot van de competitie weer zijn.”

Zijn spelers liepen gisteravond lachend rond. Dat is een zeldzaamheid bij PSV. Gezamenlijk werd na het eindsignaal van scheidsrechter Jol zelfs de eigen aanhang bedankt. Dat ging weliswaar minder opvallend en spontaan dan in zulke gevallen bij Ajax en Feyenoord, maar ergens vanaf het midden van het veld werd er gezwaaid en geklapt in de richting van de tevreden fans. Het was een duidelijke uiting van tevredenheid en opluchting. En misschien ook wel van verbazing over de eenvoudige wijze waarop Fortuna opzij kon worden gezet. De automobilisten die de PSV-bus op weg van Sittard naar Eindhoven passeerden moeten het gevoel hebben gehad een groep vakantiegangers tegen te komen. De vrolijkheid bij de mensen in de bus was in een oogslag te zien.

Met dank aan Fortuna. Al na twee minuten en tien seconden vergat de Limburger Bart Pernot de vooraf gemaakte afspraak dat hij zijn gewiekste opponent Peter Hoekstra niet aan de binnenkant moest laten passeren. Hij deed het toch. Hoekstra kwam vrij, gaf uitstekend voor en Kieft kon inknikken. Een goed begin is het halve werk, geldt ook in het voetbal. Linskens (strafschop), Van der Gaag en Romario bouwden de voorsprong uit. Barmentloo scoorde met een heel fraai schot tegen, maar Kieft zorgde snel weer voor een marge van vier. De 5-1 was een evenaring van de grootste zege van PSV in deze competitie in een uitwedstrijd. Tegen MVV, ook in Limburg, werd het in september dezelfde uitslag.

Fortuna mist kwaliteit, maar het is een raadsel waarom er tegen PSV ook geen karakter en vechtlust werd getoond. Aanvoerder René Maessen na afloop: “Op de training hebben die jonge gasten allemaal een grote bek. Vanavond niet dus. Speel je tegen het grote PSV, is er eindelijk een beetje publiek hebben ze ineens stroom in de benen.”

Maessen had zich tijdens de wedstrijd flink geërgerd. Het ging bij Fortuna vooral mis aan de rechterzijde van de verdediging. Normaal staat Maessen daar zelf. Hij moest echter naar het centrum verhuizen omdat de grote, sterke Samuel, een ex-PSV'er, wegens verplichtingen met het Canadese elftal ontbrak.

Maar in Limburg is men niet zo snel in paniek. Drie kwartier na de wedstrijd kwam zelfs de kritische aanvoerder Maessen zingend de kleedkamer uit. “Sterkte? Ik ben nog niet begraven.” Maessen was er drie jaar geleden ook bij toen Fortuna PSV met een klinkende 4-1 nederlaag naar huis stuurde. Hij zal die wedstrijd nooit meer vergeten. De Brit Farrington maakte drie doelpunten en FC Luik-trainer Eric Gerets, gisteren aanwezig om zijn oude club te zien spelen, schoot in eigen goal. Het kostte PSV toen het kampioenschap. Het was de enige keer in de afgelopen zeven jaar dat de topclub uit Brabant de titel niet won.