Aandeelhouders Daf krijgen geen uitkering

EINDHOVEN, 15 APRIL. De aandeelhouders van het grotendeels failliete verklaarde vrachtwagenconcern DAF nv hoeven evenmin als de crediteuren nog op enige uitkering te rekenen.

Het vermogenstekort bij de vier failliete dochterondernemingen van DAF bedraagt maar liefst 638 miljoen gulden. Dit bleek vanochtend in het Eindhovense Evoluon, waar het bestuur van DAF verantwoording aflegde voor het debacle van de vrachtwagenfabrikant tegenover de aandeelhouders van het oude DAF.

De vier failliete dochters van DAF - een aantal andere verkeert nog insurséance van betaling - hebben in totaal circa 1161 miljoen gulden aan schulden. Daartegenover staan nog bezittingen van 523 miljoen gulden. Maar de opbrengst van die activa zal vrijwel geheel toevallen aan de banken die ze in onderpand hadden.

Niet bekend

De bewindvoerders respectievelijk curatoren, mr. F. Meeter en mr. A. Deterink, kondigden vanochtend een diepgaand onderzoek aan naar de oorzaken van de deconfiture van DAF. Voor DAF-topman C. Baan staat echter vast dat de Raad van Bestuur van het oude truck-concern geen overmatige blaam treft. Volgens Baan is het oude DAF vooral de dupe geworden van de desastreuze ontwikkeling van de Britse bedrijfswagenmarkt, die eind 1992 nog maar de helft bedroeg van de omvang in 1989. Ook adviseur Arthur D. Little heeft aldus Baan bevestigd dat deze onvoorziene zware terugval op de Britse markt aan de basis van DAF's problemen heeft gestaan. Wel gaf Baan toe dat het DAF-bestuur misschien nog sneller had moeten reageren dan ze gedaan heeft. “Wellicht had er nog harder en sneller moeten worden gesneden.”

Over de fusie met het Britse Leyland zei Baan dat “achteraf bezien de conclusie kan worden getrokken dat de bestelwagen activiteiten van het Britse bedrijf beter niet hadden kunnen worden overgenomen.”

Baan wees suggesties dat DAF via haar financieringsmaatschappij marktaandeel heeft gekocht en dat ze via dat bedrijf dubieuze klanten zou hebben aangetrokken als “absoluut onjuist” van de hand. “Daarmee wil ik niet zeggen dat er geen transacties zijn geweest die wellicht beter hadden gekund.”