Zuid-Afrika: miljoenen volgen stakingsoproep

JOHANNESBURG, 14 APRIL. Miljoenen zwarte Zuidafrikanen hebben vanmorgen gehoor gegeven aan een oproep om te staken uit protest tegen de moord van afgelopen zaterdag op Chris Hani, secretaris-generaal van de communistische partij en vooraanstaand lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). In het hele land werden tientallen massale rouwbijeenkomsten gehouden. Hier en daar kwam het tot incidenten.

Aan de vooravond van de protestmanifestaties riep ANC-voorzitter Nelson Mandela gisteren in een televisietoespraak de zwarte gemeenschap en ook de politie opnieuw nadrukkelijk op zich van gewelddaden te onthouden. “Er mogen verder geen levens verloren gaan op dit tragische tijdstip”, aldus Mandela. “We moeten niet de mannen die oorlogszuchtig en bloeddorstig zijn, acties laten uitvoeren die ons land tot een tweede Angola zullen maken.” Mandela noemde de dood van Hani een nationale tragedie, die Zuid-Afrika “aan de rand van een catastrofe” heeft gebracht. “We worden verscheurd door ons verdriet en onze woede. Nu is de tijd gekomen voor alle Zuidafrikanen om zich aaneen te sluiten tegenover degenen die, van welke kant ook, willen vernietigen waarvoor Chris Hani zijn leven gaf - vrijheid voor ons allen.”

Hani, die zaterdag voor zijn huis in Boksburg bij Johannesburg naar alle waarschijnlijkheid werd doodgeschoten door de extreem-rechtse Poolse immigrant Janusz Walus, wordt volgende week maandag begraven. Walus is gisteren voorgeleid voor een rechter in Boksburg. Hij blijft in elk geval tot 12 mei in voorarrest.

De Zuidafrikaanse autoriteiten hebben in totaal 23.000 politie-agenten gemobiliseerd om zonodig te kunnen ingrijpen bij incidenten. In de oostelijke Kaap-provincie kwam het gisteren al tot ongeregeldheden tussen zwarte betogers en de politie, waarbij drie doden vielen. In drie districten, waaronder de stad Port Elizabeth, werd een uitgaansverbod afgekondigd. Vanmorgen werd in Tokhoza bij Johannesburg een zwarte man doodgeschoten; een passerende blanke raakte gewond. (Reuter, AFP, AP)