VNU verkoopt zijn vier drukkerijen

ROTTERDAM, 14 APRIL. Het uitgeverijconcern VNU verkoopt zijn vier drukkerijen aan de grafische onderneming De Boer Boekhoven. In ruil voor de drukkerijen verwerft VNU een belang in De Boer en contanten.

Met de totale transactie is een bedrag van 177 miljoen gulden gemoeid. De nieuwe grafische onderneming wordt de grootste van Nederland, en de vijfde van Europa. Dit hebben VNU en De Boer Boekhoven gisteren bekendgemaakt.

De verkoop betreft de VNU-bedrijven Rotogravure Etten, Smeets Offset, NDI en KSO. Volgens beide concerns behaalt de nieuwe drukkerij-onderneming in het lopende jaar een omzet van 1,2 miljard gulden en een bedrijfsresultaat van 44 miljoen gulden.

Het aantal van 4.150 werknemers dat de nieuwe groep telt, zal in 1995 moeten zijn teruggebracht tot hooguit 3.600. VNU was al van plan een diepdrukkerij in Haarlem te sluiten, De Boer Boekhoven staakt de activiteiten in de vestigingen Almere en Hilversum. Dat zal dit jaar leiden tot een verlies van 230 arbeidsplaatsen. VNU draagt zelf voor een groot deel zorg voor de financiering van de verkoop. Van het verkoopbedrag van 177 miljoen gulden ontvangt het uitgeverijconcern 100 miljoen gulden in contanten. De rest wordt voldaan in aandelen De Boer ter waarde van 19 miljoen gulden, een achtergestelde, verplicht in aandelen om te zetten lening van 18 miljoen gulden en een achtergestelde lening van 40 miljoen gulden. Ook ontvangt VNU bijna 1,9 miljoen warrants: kooprechten op toekomstig door De Boer uit te geven aandelen.

De transactie geeft VNU een belang van 30 procent in De Boer Boekhoven. Bij de uitoefening van zowel de warrants als de converteerbare lening zou VNU een meerderheid krijgen in De Boer. VNU-voorzitter J. Brentjens zei gisteren geen belang van meer dan 49 procent in De Boer na te streven. VNU-bestuurder A. Lugt wordt de nieuwe topman van De Boer Boekhoven. Ook krijgt VNU twee tot drie commissarissen bij het bedrijf, waaronder topman Brentjens zelf. Over de voorgenomen naamsverandering van de Boer Boekhoven konden beide concerns gisteren nog geen uitspraak doen. Het hoofdkantoor wordt gevestigd bij De Boer Boekhoven in Hilversum.