VN evacueren weer inwoners van Srebrenica

SARAJEVO, 14 APRIL. De VN hebben gisteren, één dag na de bloedige Servische beschieting van Srebrenica, opnieuw achthonderd mensen uit de belegerde moslim-enclave geëvacueerd. VN-woordvoerders veroordeelden gisteren het Servische bombardement in ongebruikelijk felle bewoordingen.

Tijdens de evacuatie, door een VN-konvooi van elf vrachtwagens waarmee voedsel naar Srebrenica was overgebracht, deden zich geen incidenten voor. De moslim-commandanten van Srebrenica hadden als voorwaarde gesteld dat de vluchtelingen in overdekte vrachtwagens zouden vertrekken, dit omdat bij eerdere evacuaties de vluchtelingen onderweg door Serviërs met stenen waren bekogeld. Aan die voorwaarde was gisteren voldaan. Er werden ook gisteren, toen het VN-konvooi met de vluchtelingen door de Bosnisch-Servische stad Zvornik reed, stenen gegooid, maar niemand raakte gewond.

Woordvoerders van de UNHCR, de VN-organisatie voor vluchtelingenhulp, hebben gisteren hun verontwaardiging uitgesproken over het bloedige artilleriebombardement op Srebrenica door de Bosnisch-Servische belegeraars, maandag. De zware beschieting van de stad wordt algemeen gezien als een Servische reactie op het begin van de operatie Deny Flight, waarmee de NAVO de naleving van het vliegverbod in het Bosnische luchtruim wil afdwingen. Bij de beschieting vielen 56 doden, onder wie talrijke kinderen, en rond honderd gewonden. Het dodental zal volgens VN-woordvoerders zeker nog stijgen, gezien het gebrek aan medische faciliteiten in de omsingelde stad.

Met een van emotie trillende stem stelde UNHCR-woordvoerder John MacMillan gisteren vast dat de Serviërs “in hun pathologische drang gebied te veroveren, bereid zijn iedereen te vermoorden”. Larry Hollingworth, de leider van het hulpprogramma van de UNHCR in Bosnië, zei gisteren na een bezoek aan Srebrenica: “Ik hoop dat de militaire commandant die opdracht gaf tot de beschieting van Srebrenica in de heetste hoek van de hel zal branden. De soldaten die de granaten afvuurden - ik hoop dat ze hun hele leven lang nachtmerries zullen hebben. Ik hoop dat hun slaap wordt verstoord door het gegil van de kinderen en het geschreeuw van de moeders”. Volgens Hollingsworth jagen de Bosnische Serviërs moslim-vrouwen en kinderen op van dorp naar dorp tot ze in Srebrenica in de val komen te zitten, “waar ze de keus hebben: ofwel als vee te worden getransporteerd ofwel als schapen te worden afgeslacht”.

De Bosnische Serviërs gaven gisteren de schuld van het bloedbad in Srebrenica aan de moslims. Volgens de plaatsvervangende bevelhebber van de strijdkrachten van de Bosnische Serviërs, generaal Milan Gvero, hebben de moslim-verdedigers van Srebrenica “de explosies zelf veroorzaakt om de VN ervan te overtuigen dat de Serviërs achter de aanval zaten”. “Het is de bedoeling van de moslims, de aandacht van de media op Srebrenica te vestigen”, aldus Gvero.

De EG heeft gisteren aangekondigd op korte termijn geld beschikbaar te stellen voor een aanvulling van de ernstig geslonken voedselvoorraad waarover de UNHCR voor de hulpverlening in Bosnië beschikt. Woordvoerders van de UNHCR lieten gisteren weten dat nog maar voor drie dagen voedsel beschikbaar is voor de vluchtelingen in Bosnië en dat ook de financiële middelen zijn uitgeput. Hoeveel geld de EG beschikbaar stelt is onduidelijk, maar volgens onofficiële berichten gaat het om rond 120 miljoen dollar. De EG heeft sinds het begin van de oorlog de helft van alle in Bosnië uitgedeelde hulpgoederen gefinancierd.

Vandaag hopen de VN de luchtbrug op Sarajevo te hervatten; er staan dertig vluchten op het programma. De vluchten werden zaterdag onderbroken met het oog op de verslechterde veiligheidssituatie. (Reuter, AP, AFP)