Van Thijn garandeert rijden van treintaxi's

AMSTERDAM, 14 APRIL. Het treintaxi-project in Amsterdam-Zuid/WTC wordt voortgezet, ondanks het protest van andere taxichauffeurs. Burgemeester Van Thijn van Amsterdam, de hoofdcommissaris van politie en de hoofdofficier van justitie hebben hiertoe na overleg met de treintaxi gisteravond besloten.

De landelijke NS-organisatie Vof-Treintaxi heeft gisteren bij politie en gemeentebesturen van Amsterdam en Amstelveen aangedrongen op een garantie voor de veiligheid van passagiers en chauffeurs. Volgens een woordvoerder van Vof-Treintaxi zal de treintaxidienst - vanaf het Station Zuid-WTC naar Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel en Buitenveldert - “op zeer korte termijn” worden hervat. Aktievoerder C. Meester, bestuurslid van de taxi-organisatie "Eigen Rijders' heeft reeds aangekondigd dat de acties tegen de treintaxi onverminderd zullen worden voortgezet.

Afgelopen vrijdag besloot Vof-Treintaxi de treintaxi's vanaf Zuid/WTC gedurende de Paasdagen niet te laten rijden toen Amsterdamse taxichauffeurs na een nachtelijke protest-actie de treintaxi's dreigden om te gooien. De dag daarvoor werden twee chauffeurs uit Amsterdam gearresteerd nadat zij twee treintaxi's hadden klemgereden en beschadigd. Sinds de treintaxi per 1 april is gestationeerd op Zuid/WTC, blokkeren Amsterdamse taxichauffeurs de auto's en intimideren zij de chauffeurs. De Amsterdamse chauffeurs vinden de goedkope treintaxi concurrentievervalsend en vrezen inkomstenderving.

Niet bekend

Morgen dient in Den Haag voor het College van beroep voor het bedrijfsleven een kort geding dat het Centraal Bureau voor Taxi's (CBT) tegen de invoering van treintaxi heeft aangespannen. Het CBT vraagt hierin stopzetting van het project.