Triomf Den Bosch op Den Helder zonder emotie

DEN BOSCH, 14 APRIL. Het had iets van een déja vu, het duel tussen de basketballers van Den Bosch en Den Helder. Zes jaar beheersten ze de competitie, zes jaar vochten ze in de finale van de playoffs met alle fysieke middelen, legale en verboden, om de landstitel.

Gisteravond stonden ze door een slippertje van Den Bosch tegen BS Weert tegenover elkaar in de eerste wedstrijd van de halve finales. De Bossche ploeg won in de eigen Maaspoort. Verrassend gemakkelijk zelfs met 92-81 (49-43), maar de overwinning riep bij lange na niet die emoties op als in voorgaande jaren. De zege was de triomf van het collectief, van hecht ploegenspel, van uitstekende schotkeuzes. En van het schrijnende gebrek aan agressiviteit bij landskampioen Den Helder.

Een klassieker werd de wedstrijd niet. Den Bosch draaide soepel ondanks de handicaps. Franke lag nog in het ziekenhuis na zijn val zaterdag tegen Donar. Pieters had conditionele problemen na zijn enkeloperatie. Lott speelde op halve kracht door zijn enkelblessure, Ardon had pijntjes, Schilp voelde zich ziek en Kuipers was op de weg terug van een hernia-operatie.

En wat voor weg. De 31-jarige international was overal. Scoorde 23 punten tegen 71,42 procent, plukte zes "rebounds', pakte zeven "steals' en speelde fysiek op het randje. Daarvan ging kennelijk zoveel intimidatie uit dat Den Helder terugdeinsde.

De landskampioen regeerde onder de borden, 38-29 rebounds, maar leed vaker balverlies dan de Bossche ploeg (18-8). Van grote afstand was Den Helder trefzekerder (7 op 12 driepunters) tegen Den Bosch, 5 op 21. Maar inside was de dreiging van Den Bosch alom en constant, 30 op 47. “We misten agressiviteit”, analyseerde coach Boot. “Het was een kwestie van mentale kracht. Individueel misten mijn spelers dat. Ze speelden bijzonder mat. Aanvallend stonden we nauwelijks onder druk, verdedigend wel. Maar desondanks gaven we de bal achttien keer weg.” Bij Den Helder haalden John Cooper (25 punten en 10 rebounds) en Okke te Velde (21) hun normale niveau. Davis miste onder het bord gevoel voor richting (3 op 10), Van Rootselaar werd scherp bewaakt en kwam niet aan driepunters toe. “Den Bosch controleerde deze wedstrijd”, gaf Boot direct toe. “De ploeg speelde goed, direct en intelligent.” Toch is er nog niets beslist in de ogen van de coach van Den Helder. “De serie wordt beslist in de thuiswedstrijden. Beide ploegen zijn kwetsbaar, kennen te vaak fases dat ze wegzakken. De meest stabiele ploeg wint, de ploeg met het hardste karakter.”

Dat was in het verleden al zo. In de finales tussen beide ploegen overheerste het fysieke element. Het waren vrije worstelingen onder de borden. “Deze wedstrijd was dat niet”, zei Boot. “We werden overklast, we lieten ons overklassen. We zullen scherper moeten gaan spelen, lichamelijker, agressiever. Anders overleven we deze serie niet.”