Rode Khmer trekt zich terug uit Phnom Penh

PHNOM PENH, 14 APRIL. De Rode Khmer heeft vandaag zijn gebouw in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh ontruimd en de twee zetels in de Hoge Nationale Raad (SNC), de interim-regering, opgegeven.

Rode-Khmerleider Khieu Sampan maakte zijn vertrek bekend in een brief aan de voorzitter van de SNC, prins Norodom Sihanouk. Overigens was het andere SNC-lid namens de Rode Khmer, Son Sen, al een jaar niet op de vergaderingen verschenen. De meeste medewerkers van de maoïstische beweging waren gisteren al op weg gegaan naar hun hoofdkwartier bij de Thaise grens. Khieu noemt als reden voor de stap de verslechterde veiligheidssituatie in Phnom Penh. Hij beschuldigt Yasushi Akashi, de leider van de VN-operatie in Cambodja (UNTAC) en de Cambodjaanse premier Hun Sen van valse beschuldigingen aan zijn adres. De terugtrekking uit Phnom Penh betekent niet dat de Rode Khmer het Parijse vredesakkoord, van oktober 1991, opzegt. “De partij van Democratisch Kampuchea blijft trouw aan het verdrag van Parijs”, schrijft Khieu in zijn brief.

De Rode Khmer weigerde vorig jaar al in te stemmen met de in het vredesplan overeengekomen ontwapening en liet begin dit jaar ook weten niet aan de verkiezingen van eind mei te zullen deelnemen. (AP, Reuter)