Politie houdt handelaars in Russinnen aan

ZEIST, 14 APRIL. Met een inval in seksclubs in Amsterdam, Amersfoort en Den Helder denkt de politie een eind te hebben gemaakt aan een handel in Russische vrouwen.

Uit de seksclubs werden negen Russische vrouwen gehaald. De politie vermoedt dat in totaal twintig Russische vrouwen onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gelokt. Dat maakte een woordvoerder van de gemeentepolitie te Zeist vandaag bekend. Drie verdachten, onder wie een ex-officier van de marine, zijn aangehouden.

De 32-jarige voormalige luitenant ter zee werd in 1992 ontslagen uit de marine in verband met zijn betrokkenheid bij de exploitatie van onder andere het bordeel Men's club Aphrodite in Den Helder. Hij werkte samen met een marine-sergeant. De marinemannen exploiteerden in Amsterdam een tweede bordeel. De bordelen werden beheerd door de exploitatiemaatschappij Red Rose Services, geregistreerd in Engeland. Bij de handel in Russische vrouwen werkte de ex-marine officier samen met een 35-jarige Nederlander en een 24-jarige Russische vrouw in Zeist.

Het paar benaderde een relatie in Kiev, die de meisjes ronselde in Rusland. De vrouwen werd voorgehouden dat ze als danseres in Nederland konden werken. Visa voor de meisjes werden afgegeven op naam van een Nederlandse stichting. Volgens de statuten van de stichting - "International Youth Promotion Foundation' - zetten de Zeistenaar en zijn vrouw zich in voor de uitwisseling van Russische en Nederlandse jongeren. “Het feit dat de vrouw uit Zeist de Russinnen in hun eigen taal kon aanspreken en de onverdachte naam van de stichting heeft de vrouwen klaarblijkelijk misleid”, aldus de politiewoordvoerder.

De vrouwen die naar Nederland kwamen, zouden vervolgens gedwongen zijn om in diverse seksclubs te werken. Na de aangifte van een Russische vrouw begin januari begon de politie een gecoördineerde actie. Bij de invallen in de drie seksclubs werden, behalve de negen Russische vrouwen, nog zestien illegaal in Nederland verblijvende buitenlandse vrouwen aangehouden. Ze zijn aan de plaatselijke politie overgedragen.

“De negen Russinnnen zijn in bewaring gesteld en moeten het land uit wanneer het onderzoek is afgesloten”, aldus de woordvoerder van de Zeister politie. Zij zullen weer worden opgeroepen wanneer het proces begint.

Volgens een woordvoerster van de Stichting Vrouwenhandel loopt er momenteel ook een landelijk onderzoek naar handel in vrouwen uit de Oekraïne.