Oosteuropese landen sluiten grenzen voor vlees en vee; Kritiek op protectionisme EG

KOPENHAGEN, 14 APRIL. Vertegenwoordigers van een aantal Oosteuropese hebben de tweedaagse conferentie in Kopenhagen over economische samenwerking aangegrepen om een stortvloed van kritiek te leveren op het "protectionistische' exportbeleid van de Europese Gemeenschap. Volgens de afgevaardigden uit Oost-Europa voert de EG bij het openenen van haar markten een uiterst restrictief beleid. Vooral het verbod op de import van vlees- en zuivelprodukten uit Oost-Europa van vorige week werd bekritiseerd.

In de eerste elf maanden van 1992 groeide de export vanuit de EG naar Centraal- en Oost-Europa met 20 procent, terwijl de import met 16 procent toenam. Volgens EG-commissaris voor externe economische betrekkingen L. Brittan werd dat handelsoverschot voornamelijk veroorzaakt door de verkopen van consumenten- en investeringsgoederen.

De Bulgaarse minister van buitenlandse zaken L. Berov kritiseerde de handelsrestricties van de EG. Deze zijn vastgelegd in de zogeheten Europa-akkoorden met zijn land en met Tsjechië, Slowakije, Polen, Hongarijë en Roemenië. De restricties gelden voor "gevoelige' produkten als staal en textiel en lopen door tot in de volgende eeuw. Berov wil dat die looptijd wordt verkort.

Op de conferentie zijn ministers van buitenlandse zaken en andere topdiplomaten uit dertig Europese landen aanwezig, waaronder de EG-landen en de leden van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). De EG-lidstaten zijn het niet eens over het tempo waarin de markt volledig moet worden geopend voor landen uit Oost-Europa. Brittan zei dat de EG een voorbeeld moet stellen door haar markten te openen voor de fragiele Oosteuropese economieën, maar hij liet tegelijkerijd zijn tanden zien met een commentaar over dumping van produkten door Oost-Europa. (Reuter/AP)

Polen, Hongarije, Bulgarije, Tsjechië en Slowakije hebben gisteren hun grenzen gesloten voor vee, vlees en zuivelprodukten uit landen van de Europese Gemeenschap. Aangezien die landen ook de doorvoer van produkten uit de EG verboden hebben, zijn Nederlandse vee- en vleesexporteurs op zoek naar alternatieve routes voor hun export naar Griekenland en Turkije. De maatregel van de Oosteuropese landen volgt op een besluit van de EG om de import van vee, vlees- en zuivelprodukten uit Oost-Europa tot 10 mei te verbieden nadat in Italië mond- en klauwzeer was geconstateerd onder runderen, die uit Kroatië waren geïmporteerd.