Onderzoek financiering PSOE ligt voorlopig stil

MADRID, 14 APRIL. Het onderzoek naar de illegale financiering van de Spaanse regeringspartij PSOE is voorlopig stilgezet, omdat de hoofdverdachten hun parlementaire status verloren hebben.

Eergisteren schreef premier Gonzalez vervroegde verkiezingen uit, die beschouwd kunnen worden als een direct gevolg van de zogenaamde "affaire-Filesa'. Gisteren werd het parlement ontbonden. Rechter van onderzoek Marino Barbero zag zich hierdoor genoodzaakt zijn opdracht terug te geven aan het Hooggerechtshof, want strafzaken tegen gewone burgers dienen door een gewone officier van justitie bij een provinciale rechtbank te worden behandeld. Barbero heeft zich in de afgelopen maanden grote faam verworven door de minutieuze ontrafeling van het netwerk dat de socialisten hadden opgebouwd om de partijkas te spekken. Vandaag had de onderzoeksfase moeten worden afgesloten met de ratificatie van een accountantsrapport waaruit zonneklaar blijkt dat de PSOE via adviesbureautjes als "Filesa' geld ontving uit het bedrijfsleven. Het Hooggerechtshof moet nu beslissen hoe de zaak verder wordt behandeld.

Het financieringsschandaal zal met of zonder lopend onderzoek een hoofdrol spelen in de aanloop naar de verkiezingen van 6 juni. José-Maria Aznar, leider van de rechtse Partido Popular, beschuldigde Gonzalez er gisteren van de verkiezingen van 1989 gewonnen te hebben “dankzij Filesa”. De PP maakte meteen duidelijk dat zij haar campagne geheel baseert op de corruptie-affaire. De drie cruciale vragen die Gonzalez vóór 6 juni moet beantwoorden zijn volgens Aznar: sinds wanneer wist de premier van Filesa, wat heeft hij er toen aan gedaan en welke wederdiensten heeft de regering de betrokken bedrijven geleverd. Aznar trachtte verder de ontstane onrust op de financiële markten te bezweren door terug te komen op eerdere uitspraken over het verlaten van het Europees Monetair Systeem. Hij zei gisteren wel degelijk de stabiliteit van de peseta te willen bewaren.

Volgens een grootscheepse opiniepeiling wees vorige maand uit dat PP en PSOE op dit moment ongeveer even populair zijn bij de kiezers. Een bliksemenquête die gisteren werd gehouden wees uit, dat de meeste Spanjaarden (56 procent) het eens zijn met de beslissing om vervroegde verkiezingen te houden. Veertig procent denkt nu dat de socialisten deze verkiezingen zullen winnen; vorige maand was dat nog 62 procent.