Nederlander Boonstra in top van Sara Lee in VS

ROTTERDAM, 14 APRIL. Bestuursvoorzitter C. Boonstra van de Nederlandse onderneming Sara Lee/Douwe Egberts is benoemd tot president en chief operating officer van het Amerikaanse moederbedrijf Sara Lee. Daarmee wordt Boonstra (55) de tweede man van het vanuit Chicago bestuurde voedingsconcern.

Boonstra, die zijn carrière begon als junior verkoper bij Unilever, is sinds 1984 voorzitter van de raad van bestuur van Sara Lee/DE. Op dit moment is hij binnen het moederconcern als vice-president verantwoordelijk voor de twee kerndivisies voeding (onder andere koffie en thee), en huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsprodukten. Na 1 juli is Boonstra ook eerstverantwoordelijke voor de andere twee kerndivisies waar onder andere verpakte vleeswaren en textielprodukten worden gemaakt.

In zijn nieuwe functie zal Boonstra vanuit het hoofdkantoor in Chicago gaan opereren. Omdat hij tevens bestuursvoorzitter blijft van Sara Lee/DE zal hij wel regelmatig op het Utrechtse hoofdkantoor aanwezig zijn. Voor de operationele gang van zaken bij Sara Lee/DE wordt de Amerikaan Steven McMillan verantwoordelijk.

Sara Lee/DE, dat in 1977 is ontstaan toen Sara Lee (toen nog onder de naam Consolidated Foods) Douwe Egberts overnam, is statutair nog steeds een Nederlands bedrijf. De komende functiewissselingen maken echter duidelijk dat het concern - dat in het boekjaar 1991/1992 een omzet behaalde van 13,2 miljard dollar en een winst van 760,6 miljoen gulden - ernst maakt met de integratie van de beide ondernemingen. De beslissing van Sara Lee om een buitenlander in de top op te nemen, past in de trend van Amerikaanse ondernemingen om de leiding te internationaliseren, al komt het niet vaak voor dat een niet-Amerikaan zo'n hoge functie krijgt.

Niet bekend