Morillon komt terug uit Bosnië

PARIJS, 14 APRIL. De Franse generaal Philippe Morillon, opperbevelhebber van de vredesmacht van de VN in Bosnië-Herzegovina, zal waarschijnlijk begin volgende maand worden overgeplaatst. Dat heeft de Franse minister van defensie Léotard gisteren gezegd. Hij noemde de overplaatsing een normale maatregel in het kader van de voortdurende rotaties van functies.

In een vraaggesprek met de radiozender Europa 1 prees de minister de kwaliteiten van de generaal. Hij sprak nadrukkelijk tegen dat de voorgenomen mutatie het karakter zou hebben van een disciplinaire maatregel wegens de steun die Morillon zou hebben geboden aan de moslims in Bosnië-Herzegovina. De minister wees nadrukkelijk het beroep van de hand van de Franse filosoof André Glucksmann om Morillon op zijn post te houden als steun voor de door hem ontwikkelde humanitaire activiteiten ten behoeve van de moslims in de door Serviërs omsingelde stad Srebrenica. Generaal Morillon verklaarde het afgelopen weekeinde zich bij een dergelijke beslissing te zullen neerleggen. (AFP)