MGM wil megabioscoop in het centrum van Amsterdam

AMSTERDAM, 14 APRIL. Het bioscopenbedrijf MGM, tot voor kort bekend als Cannon, heeft plannen voor een grote bioscoop in het Amsterdamse stadscentrum. De nieuwe megabioscoop moet met 14 zalen en 4000 zitplaatsen het grootste theatercomplex in Nederland worden. Dit heeft een woordvoerder van MGM vandaag bevestigd.

Het nieuwe theater zou moeten komen op de Marnixstraat tegenover het hoofdbureau van politie en naast de grote parkeergarage. Het busstation dat nu op deze plek is gevestigd zou in de plannen verhuizen onder de Parkeergarage. Met de bouw van het nieuwe theater is een bedrag gemoeid van tussen de 30 en 35 miljoen gulden.

De plannen voor het nieuwe bioscopencomplex bevinden zich volgens een woordvoerder nog in het beginstadium. Morgen zal directeur W. van Wouw van MGM een bezoek brengen aan de Amsterdamse wethouder J. Saris om het theatercomplex te bespreken. Ook als deze gesprekken positief verlopen is het nog niet duidelijk wanneer met de bouwwerkzaamheden kan worden begonnen.

De plannen voor een nieuw theater vervangen het eerder geopperde voorstel om samen met theater Bellevue en toneelgroep Amsterdam een film- en theatercomplex te bouwen nabij het Leidseplein. Dat zou op huidige plek van de plek moeten komen van de bioscopen Bellevue/Cinerama en Calypso en de theaters Nieuwe De La Mar en Bellevue. Volgens een woordvoerder van MGM is er onvoldoende ruimte voor zowel een bioscopen- als een schouwburgcomplex.

MGM was eerder betrokken bij de plannen om naast het Centraal Station een bioscopencomplex te bouwen als onderdeel van het zogenaamde IJ-oeverproject. Met het terugtrekken van investeerder ING is het volgens MGM op korte termijn niet waarschijnlijk dat deze plannen doorgaan. Ook de ontwikkeling van een grote bioscoop bij het nieuwe voetbalstadion in Amsterdam Zuid Oost komen met de nieuwe megabioscoop in het centrum onder druk te staan. In de Amsterdamse Bijlmer wil MGM wel een aantal zalen openen nabij het winkelcentrum Amsterdamse Poort. Voorts heeft MGM plannen voor nieuwe theaters in Rotterdam, Maastricht, Eindhoven en Groningen.