Intel ziet resultaat steil opklimmen

Amerikaanse producent van microprocessors Intel heeft in het afgelopen kwartaal een winstexplosie laten zien.

Deze verbetering ontstond door een uitzonderlijk krachtige vraag naar de 486-chip, zo deelt de grootste chipsproducent in de wereld mee. De winst over het eerste kwartaal van 1993 schoot omhoog van 184 miljoen dollar naar 548 miljoen dollar, terwijl de omzet met 63 procent steeg van 1,2 miljard tot ruim 2 miljard dollar (3,6 miljard gulden). Per aandeel steeg de winst van 0,86 tot 2,48 dollar. De winstcijfers waren aanzienlijk beter dan de verwachting van analisten. Op Wall Street reageerde het aandeel met een forse koerssprong.

Intel begon kortgeleden met de leverantie van de opvolger van de 486-chip, de "pentium' chip. Deze is vijf maal krachtiger dan zijn voorganger en volgens Intel 300 maal sterker dan de 8088-chip die in de eerste pc's werd genstalleerd. Overigens verwacht Intel dat de 486-chip nog jaren de belangrijkste processor zal blijven in de personal computer markt.