Hoger resultaat General Electric

De winst van het Amerikaanse concern General Electric is in het eerste kwartaal van dit jaar met 9,4 procent gestegen van 1,06 miljard dollar tot 1,16 miljard dollar.

Exclusief de begin april aan Martin Marietta verkochte ruimtevaartbelangen was er een stijging met dertien procent van 964 miljoen dollar tot 1,08 miljard dollar. De omzet groeide met 3,5 procent van 12,42 miljard dollar tot 12,86 miljard dollar. Vrijwel alle sectoren droegen bij tot de verbetering. De financiële divisie GE Capital, die met onder meer de effectenbank Kidder Peabody het grootste aandeel heeft in de concernomzet, boekte een winstgroei van 22 procent. Winststijgingen boven de tien procent waren er verder bij transportsystemen, energiesystemen, het tv-station NBC en de divisie kunststoffen, die een produktievestiging heeft in Bergen op Zoom.

De grote uitzondering was de produktie van vliegtuigmotoren, die na GE Capital de belangrijkste bijdrage aan de omzet levert. De winst ging daar als gevolg van de malaise in de luchtvaart scherp omlaag. General Electric heeft in deze divisie te maken met een stijging van de ontwikkelingskosten en voorzieningen wegens een sanering. Eind februari werd aangekondigd dat er 3900 arbeidsplaatsen verdwijnen.