GG&GD hoopt dat "piercing' niet populair wordt

AMSTERDAM, 14 APRIL. In de winkel "Body Manipulations' in Amsterdam, 's lands eerste speciaalzaak voor piercing (het doorboren van lichaamsdelen voor het aanbrengen van metalen ringen) is het een drukte van belang. Uit de behandelhokjes klinkt vrolijk gelach. Menigeen verheugt zich kennelijk al bij het vooruitzicht tepel, neusbeen, clitoris of eikel vakkundig te laten doorboren.

“Dat brengt me tot het gevoel dat hier dingen gebeuren die beter niet zouden kunnen gebeuren”, aldus Coutinho. “Vermoedelijk zien piercers de negatieve gevolgen van hun handelen maar zelden, omdat mensen daarmee naar de dokter gaan”. Sommige piercers laten hun cliënt een papier ondertekenen dat de piercer van alle aansprakelijkheid moet vrijwaren. “Bij deze verklaar ik dat ik Body Manipulations en ... (naam piercer, red.) niet aansprakelijk stel voor infecties en/of beschadigingen die direct of indirect voortkomen uit de piercing”, aldus het document van Body Manipulations, waar de klant zichzelf ook "gezond genoeg' moet bevinden.

Verscheidene piercers geven hun klant een papier mee naar huis met soms uiteenlopende instructies voor de hygiënische verzorging van hun piercing. De daarin genoemde periodes waarbinnen de wond geacht wordt genezen te zijn lopen van zes tot negen weken voor een oor, tot zes à negen maanden voor een navel.

Het overleg over piercing tussen openbaar ministerie, geneeskundige inspectie en GG&GD over piercing is eigenlijk pas recent op gang gekomen. Coutinho: “Het probleem is: je kunt wel zeggen "we willen het niet', maar dan gaat piercing ondergronds, en is dat dan een verbetering?” Voorlopig hoopt hij dat piercing niet erg populair wordt.