Geweld Israel en Hezbollah in Z-Libanon laait weer op

GHANDORIYEH, 14 APRIL. De strijd tussen guerrillastrijders van de fundamentalistisch-shi'itische Libanese beweging Hezbollah en Israelische troepen in Zuid-Libanon is gisteren weer opgelaaid na een bomaanslag door de shi'ieten waarbij drie Israelische militairen om het leven kwamen.

Bij de bomexplosie in de door Israel afgekondigde "veiligheidszone' in Zuid-Libanon, waarbij een Israelisch pantservoertuig werd getroffen, vielen aan Israelische zijde ook twee gewonden. Het was de bloedigste aanslag op de Israelische troepen in Libanon sinds oktober, toen vijf Israelische militairen bij een bomaanslag werden gedood.

Israelische tanks en artillerie openden bij wijze van vergelding het vuur op een reeks Libanese dorpen ten noorden van de veiligheidszone, en ook gevechtshelikopters kwamen in actie. De Israelische autoriteiten lieten weten dat de doelen woningen waren van Hezbollah-leiders. Volgens lokale zegslieden werden acht burgers gewond, onder wie een cameraman van het persbureau Reuter. Daarnaast werd een VN-militair gewond.

Het is al lange tijd onrustig in het gebied, met extra-uitbarstingen wanneer het bilaterale vredesoverleg over het Midden-Oosten aan de gang is of Amerikaanse ministers ter plaatse komen bemiddelen. Hezbollah verzet zich fel tegen het vredesoverleg.

Het is de bedoeling dat het bilaterale vredesoverleg op 20 april in Washington wordt hervat, hoewel de uitwijzing door Israel van honderden Palestijnen naar Libanon in december officieel nog steeds een hindernis vormt voor de Arabische zijde. De Israelische premier Rabin praat vandaag in Kairo met president Mubarak over mogelijkheden dit obstakel uit de weg te ruimen.

In een vraaggesprek met de Engelstalige Jerusalem Post zegt een adviseur van PLO-leider Yasser Arafat, Bassam Abu Sharif, ervan uit te gaan dat de Palestijnen zullen deelnemen aan het vredesoverleg. Hij meende dat de kwestie van de uitwijzing op zich het vredesoverleg niet belemmert. “Dit toont alleen tot welke hoogte Rabin de resoluties van de VN wil trotseren.”

Arafat zelf had gisteren een ontmoeting met Mubarak in Kairo. Israelische kranten melden vandaag dat de PLO-leider in principe geen bezwaar heeft tegen terugkeer naar de onderhandelingstafel, hoewel hij blijft aandringen op verdere Israelische concessies. De uitgewezen Palestijnen op hun beurt, in meerderheid moslim-fundamentalisten, spreken al van “verraad” door de Palestijnse onderhandelingsdelegatie. (Reuter, AFP)