GEVULDE SOPROPO

Sopropo, een kreukelig zusje van onze komkommer. Populair in de Surinaamse keuken, en in ons land in ieder geval in allochtone winkels en op markten te koop.

Sopropo staat ook als 'bitterkomkommer' bekend, een terechte naam want de smaak is bitter als witlof. Net als courgette - ook al een familielid - roept sopropo er als het ware om, gevuld te worden. In onderstaand recept is de vulling op Hindoestaanse leest geschoeid.

Voor 2 personen:

1 sopropo

1 uitje, 1 teentje knoflook

1 eetlepel olie

1 theelepel massala

1 blikje sardines in tomatensaus (netto 200 gram)

zout, peper

Halveer de sopropo in de lengte. Schep met een theelepel de zaadjes eruit. Kook de helften 10 minuten lang in water en laat ze dan uitlekken. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit de snippers zachtjes 3 minuten in de olie en roer er vervolgens de massala door. Haal de graten uit de sardines, prak de visjes met tomatensaus en al fijn, en roer er de snippers ui en knoflook en een snufje zout en peper door. Vul de sopropohelften met het mengsel en leg ze in een schaaltje. Dek het schaaltje met aluminiumfolie af en zet het 15-20 minuten in de oven.

U kunt er gekookte rijst of nasi en tomatensalade bij eten. Of roergebakken stukjes kouseband met ui, knoflook en tomaat.