Dasa: weer verlies over '93 verwacht

MÜNCHEN, 14 APRIL. Deutsche Aerospace (DASA), de aanstaande groot aandeelhouder van Fokker, verwacht ook over het lopende jaar nog een verlies in de orde van grootte van het negatief resultaat over '92 van 341 miljoen D-mark. Dit heeft bestuursvoorzitter J. Schrempp vanmorgen gezegd in een toelichting op het jaarverslag.

Pas vanaf 1995 rekent DASA erop weer een positieve bijdrage aan het resultaat van het moederconcern Daimler-Benz te leveren. DASA verwacht dat tegen die tijd de grote problemen in de lucht- en ruimtevaart zijn overwonnen. De komende twee jaar zullen volgens het DASA-bestuur de moeilijkste worden in het bestaan van het bedrijf. Financieel topman dr. M. Bisschoff: “Dit worden knalharde jaren. Wij bevinden ons in een zeer ruwe zee en wij weten niet wanneer de situatie rustiger wordt.”

DASA-topman Schrempp sluit niet uit dat als gevolg van minder defensie-opdrachten een aantal Duitse fabrieken geheel zullen moeten worden gesloten. Zo'n sanering komt dan bovenop de al aangekondigde inkrimping van DASA's personeelsbestand met een kleine achtduizend banen in '93 en '94. Eind '92 werkten bij het concern in totaal nog 81.870 mensen. DASA zag de omzet vorig jaar nog licht stijgen, van 16,7 miljard mark naar 17,2 miljard.