Coalitie voelt voor extra beveiliging van gevangenissen

DEN HAAG, 14 APRIL. De fracties van PvdA en CDA voelen er veel voor om naar Engels voorbeeld gevangenissen uit te rusten met een systeem dat met één druk op de knop alle deuren sluit.

Daarmee kan voorkomen worden dat gedetineerden die willen uitbreken gevangenbewaarders gijzelen. De Tweede-Kamerleden Van der Burg (CDA) en Zijlstra (PvdA) zeggen dat naar aanleiding van de ontsnapping op tweede paasdag van drie gedetineerden uit het Huis van Bewaring in Alkmaar. Daarmee kwam het totaal aantal ontsnapte gevangenen dit jaar op 31; achttien van hen gijzelden gevangenispersoneel, vijftien van hen zijn inmiddels gearresteerd. Staatssecretaris Kosto (justitie) bezoekt binnenkort enkele Britse gevangenissen, als voorbereiding op een gevangenisnota die in het najaar verschijnt.