Cellentekort buiten Amsterdam; Recordaantal verdachten weggestuurd

ROTTERDAM, 14 APRIL. De extra cellen die justitie in Amsterdam sinds begin deze maand mag vullen, hebben in Rotterdam en Den Haag geleid tot nieuwe records bij het wegzenden van verdachten wegens het cellentekort.

In het arrondissement Den Haag zijn volgens officier van justitie mr. F.P.M. Slits gisteren 16 verdachten uit de zogeheten A-categorie - de zwaarste gevallen - heengezonden. “Wij zijn ongeveer 25 cellen van de normale voorraad kwijtgeraakt om Amsterdam aan 200 cellen te helpen voor verdachten van straatcriminaliteit die ze via snelrechtprocedures berechten. Die extra toewijzing van cellen voor de hoofdstad blijkt een sigaar uit eigen doos”, zegt Slits.

Ook in Rotterdam bestaat groot ongenoegen over wat genoemd wordt het schuiven met de problemen. In vier dagen tijd heeft het Rotterdamse openbaar ministerie 26 verdachten, onder wie 16 zware gevallen, heengestuurd. “Amsterdam is niet de enige stad met cellentekorten. Om celruimte te vinden, moeten we vandaag kiezen tussen het wegzenden van een brandstichter, iemand die een poging tot doodslag wordt verweten of een verkrachter. Uit het huis van bewaring hebben we alle inbrekers al weggestuurd. Nu selecteren we tussen de geweldplegers”, aldus officier van justitie mr. R. de Groot.

In Rotterdam zijn vorig jaar 514 verdachten wegens het tekort aan cellen weggezonden. De eerste drie maanden van dit jaar zijn al 280 verdachten weggestuurd. De Groot voorspelt dat mede door het inleveren van cellen voor Amsterdam in zijn arrondissement dit jaar voor 1.200 verdachten geen plaats kan worden gevonden.

Slits zegt dat politici er goed aan zouden doen eens een dag op het parket te komen kijken “hoe wij met de moed der wanhoop zware verdachten binnenboord proberen te houden”.

In Den Haag zijn gisteren elf inbrekers weggezonden, een man die zijn vrouw kokend water over haar hoofd heeft gegooid, een man die dreigde met brandstichting, een oplichter en een autokraker die op grote schaal opereerde. Onder de vrijgelaten verdachten in Den Haag bevinden zich zes buitenlanders zonder vaste woon- of verblijfplaats. De kans op recidive bij deze mannen is volgens Slits groot.

In Rotterdam was geen plaats voor een man die een agentschap van de Postbank heeft overvallen en drie verdachten die ieder in meer dan twintig woningen hadden ingebroken.

Ook in Utrecht moesten gisteren acht verdachten wegens het cellentekort worden vrijgelaten. “Een ongewoon hoog aantal”, zegt officier van justitie mr. P.M.H. van der Molen-Maessen. Ze weet niet zeker of er een oorzakelijk verband is tussen de extra cellen voor Amsterdam en het cellentekort in Utrecht “Maar wij willen ook extra celruimte. Anders is justitie ongeloofwaardig.”

In Amsterdam werden de relatief lage aantallen aanhoudingen van het afgelopen paasweekeinde voor een deel verklaard uit het feit dat arrestanten onmiddellijk werden berecht en opgesloten. Dat vooruitzicht zou preventief hebben gewerkt. In Rotterdam en Amsterdam bestaat bij justitie de nodige scepsis over de juistheid van die verklaring. Maar als de Amsterdamse aanpak al afschrikwekkend werkt, dan zijn de dieven en krakers naar de nabijgelegen steden getrokken, vermoeden officieren van justitie in omliggende arrondissementen.