Brand in chemische fabriek leidt tot paniek in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD, 14 APRIL. Een explosie in het laboratorium van De Rover Chemie op industrieterrein de Zandhorst in Heerhugowaard heeft gistermiddag tot kortstondige paniek geleid. Het laboratorium brandde geheel uit en een 35-jarige werknemer liep ernstige brandwonden op. De politie vreesde aanvankelijk dat er schadelijke stoffen vrijkwamen.

Uit voorzorg werd het industrieterrein ontruimd en werd omwonenden geadviseerd binnenshuis te blijven met gesloten ramen en deuren. Een provinciale weg die langs het industrieterrein voert, was een uur lang gesloten voor alle verkeer. Daarna was de brandweer de situatie meester en bleek uit metingen dat er zich geen concentraties giftige stoffen in de lucht bevonden.

Op het moment van de explosie waren twee medewerkers van De Rover aan het werk in het laboratorium. Eén van hen liep brandwonden op aan gezicht en onderarmen. Het slachtoffer is overgebracht naar het Brandwondencentrum in Beverwijk.

De Rover Chemie is een dochteronderneming van Katwijk Chemie in Katwijk. De fabriek in Heerhugowaard produceert chemicaliën voor gebruik in research-laboratoria. Ook twee jaar geleden deed zich een explosie voor in het laboratorium van deze vestiging. Er was toen slechts materiële schade.