Amnesty wijst op "verdwenen' Marokkanen

ROTTERDAM, 14 APRIL. Honderden in overheidsdetentie "verdwenen' Marokkanen blijven vermist, hoewel enkele honderden lotgenoten in de laatste paar jaar zijn vrijgelaten.

Daarop wijst Amnesty International in een vandaag uitgekomen rapport waarmee de mensenrechtenorganisatie de “muur van stilte” rondom deze kwestie wil doorbreken. De Marokkaanse regering heeft sinds het begin van de jaren zestig de gewoonte (vermeende) politieke tegenstanders te straffen door ze in geheime detentie te laten verdwijnen. Zij worden vaak jarenlang vastgehouden op geheime lokaties: in villa's, kampen, afgelegen boerderijen en oude forten. In 1991 werden ongeveer 270 mensen vrijgelaten, van wie sommigen 19 jaar op deze wijze waren vastgehouden terwijl hun verwanten in het onzekere werden gehouden over hun lot. Amnesty wijst er overigens op dat ook degenen die in vrijheid zijn gesteld onder controle blijven van de veiligheidsdiensten. Als ze over hun ervaringen tijdens hun "verdwijning' praten, lopen ze gevaar opnieuw te worden opgepakt. Sommigen worden verhinderd werk te vinden.