Aandeel Begemann boekt spectaculaire winst na dieptepunt

AMSTERDAM, 14 APRIL. Het aandeel van het industriële conglomeraat Begemann schoot vanmorgen bijna 14 procent omhoog, nadat het aandeel gisteren al een koerswinst van 14,6 procent noteerde.

AMSTERDAM Een hoekman in het fonds zei vanmorgen dat de vraag naar Begemann afkomstig was van diverse partijen die gisteren ook al verantwoordelijk waren voor de forse omzet in het aandeel. Begemann (slot gisteren: 43 gulden) was omstreeks het middaguur 5,80 gulden hoger.

Het aandeel Begemann trok de afgelopen maanden al regelmatig de aandacht met grillige koersbewegingen. De aandelen van het industriële conglomeraat zijn voor 75 procent in handen van de gebroeders Van den Nieuwenhuyzen.

Op 4 februari dit jaar kelderde de koers van Begemann naar een dieptepunt van 28 gulden nadat de onderneming de prognose voor de jaarwinst 1992 verlaagde. Enkele dagen daarvoor stond het aandeel nog op 62,50 gulden.

Bij de andere aandelen overheerste vanmorgen een rustige stemming, mede veroorzaakt doordat bank-verzekeraar ING morgen de jaarcijfers openbaar maakt. De EOE-index, die gisteren sloot op 320,42 punten, noteerde omstreeks het middaguur een winst van 0,9 punten. De index is nu nog maar negen punten verwijderd van het hoogtepunt aller tijden dat in augustus 1989 werd gevestigd.

Heineken, dat gisteren sloot op 190,80 gulden, moest vanmorgen enkele dubbeltjes terug. De verkoopgolf die vorige week losbarstte na de sombere voorspellingen van Heineken over de Europese biermarkt is nog niet geheel uitgewoed.

Een opvallende stijger was verder Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN). De Nederlandse dochter van de Franse staatsbank sloot gisteren op 23,30 gulden en noteerde omstreeks het middaguur een koerswinst van 4,20 gulden (plus 18 procent). Het optimisme dat CLBN gisteren bij het verschijnen van het jaarverslag ten toon spreidde miste zijn uitwerking op beleggers niet.

VNU profiteerde van de afstoting van de grafische sector naar De Boer Boekhoven en ging 4,90 gulden vooruit naar 117 gulden. De Boer zelf zakte 60 cent weg naar 24,40 gulden.

De Nederlandse obligaties boekten vanmorgen enige koerswinst in navolging van de Duitse "Bunds'. De daling van de Duitse kapitaalmarktrente werd veroorzaakt door de verwachting dat de Bundesbank de geldmarktrente deze week verder zal verlagen.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street stegen gisteren verder, vooral door steun van de obligatiemarkt en de buitenlandse beurzen. Het Dow Jones-gemiddelde, dat maandag een winst boekte van ruim 31 punten, steeg met nog eens 15,92 punten tot 3.444,01 punten. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg twaalf tegen zeven. De omzet kwam uit op 288 miljoen aandelen. De aandelenkoersen lieten zich evenals maandag leiden door de obligatiemarkt. Die was opnieuw hoger, zij het door slecht nieuws. De detailhandelsomzet in de VS verminderde vorige maand onverwacht met één procent. De obligatiemarkt sloot ruim onder het hoogste niveau van de dag doordat de vraag bij de veiling van Amerikaanse staatsobligaties teleurstellend was. Bij de dinsdag gepubliceerde bedrijfsresultaten vormde de recordwinst van Merrill Lynch een aangename verrassing. Het effectenhuis boekte een flinke koerswinst.

LONDEN Een gunstig rapport over de ontwikkeling van de Britse economie zorgde vanmorgen voor iets hogere koersen in Londen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.846,8, was omstreeks het middaguur 1,6 punten hoger. Uit een onderzoek van Dun and Bradstreet bleek dat een meerderheid van de Britse bedrijven verwacht dat de omzet en verkopen in het tweede kwartaal van dit jaar zullen stijgen ten opzichte van een jaar geleden.

FRANKFURT Nadat de Duitse beurs gisteren de grootste winst boekte sedert een maand, was er vanmorgen wederom sprake van iets hogere koersen. De financiële fondsen, die worden gestimuleerd door de hogere Duitse obligatiekoersen, wijzen de Duitse beurzen de weg omhoog, aldus handelaren. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.671,05, was omstreeks het middaguur 0,32 punt hoger. De stijging van de index werd gedrukt door Daimler-Benz, dat vandaag de jaarcijfers presenteerde. De koers van Daimler daalde, vooral door het gerucht dat buitenlandse effectenhuizen hun opinie over het Duitse conglomeraat naar beneden bijstelden.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager na de forse koersstijging afgelopen dinsdag toen het Nikkei-225-koersgemiddelde 850 punten omhoogschoot tot boven de 20.000 punten. Hoewel de kooplust in Tokio enigszins was verflauwd bleef de stemming optimistisch door het record-stimuleringsprogramma dat de Japanse regering aankondigde. Het Nikkei-225-koersgemiddelde daalde 206,01 punten tot 20.533,38 punten.