Zege Tokio van nummer één Sampras

ROTTERDAM, 13 APRIL. De 21-jarige Amerikaan Pete Sampras heeft dit weekeinde het toernooi van Tokio gewonnen. Hij versloeg zondag in de finale in anderhalf uur zijn tien jaar oudere landgenoot Brad Gilbert met 6-2, 6-2 en 6-2. Hij was na zijn overwinning in de kwartfinales op vrijdag er al zeker van de nummer één positie op de ATP-wereldranglijst over te nemen van zijn landgenoot Jim Courier.

Sampras heeft pas één grand-slamtoernooien gewonnen. De US Open in 1990, waar hij in de finale Agassi versloeg. In 1992 verloor hij de eindstrijd van de US Open van Edberg. In Tokio behaalde zijn derde toernooizege in 1993 en zijn 15e in zijn loopbaan. In 1990 won hij drie toernooien, in '91 vier, in '92 vijf. In '93 stond hij in drie finales en bleef hij ongeslagen. Hij won Sydney (van Muster), Key Biscayne (van Washington) en Tokio.

In de halve finales in Tokio sloeg hij Masur van de baan met 6-4 en 6-2, in de eindstrijd Gilbert. Zijn opslag was onweerstaanbaar. Hij sloeg in het toernooi 74 aces, waarvan 12 tegen Masur en 14 tegen Gilbert. “Ik zou wakker willen worden met de opslag van Pete”, zei Gilbert na zijn nederlaag. “Zelfs zijn tweede was altijd goed geplaatst en moelijk bespeelbaar.”

Illusies over zijn lijstaanvoerderschap maakte Sampras zich niet. “Sinds ik de US Open in '90 heb gewonnen en tot de topvijf ben doorgedrongen, ben ik vogelvrij verklaard”, zei hij na de zege. “Ik heb er door schade en schande mee leren leven. Ik ben gewend geraakt aan de extra stress die dat met zich mee brengt. Nummer één zijn is prettig, maar het belangrijkste is het winnen van de grote toernooien. Mijn doel is Roland Garros.”

Jim Courier heeft in totaal 55 weken eerste gestaan op de ranglijst van de ATP-computer, die de beste veertien reslutaten van de laatste twaalf maanden onthoudt. Sampras, een kleinzoon van Griekse immigranten, is de vierde Amerikaan en de elfde speler die de eerste plaats bereikt sinds in 1973 de ranglijst is ingevoerd. De overigen zijn: Ilie Nastase, John Newcombe, Jimmy Connors, Björn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Mats Wilander, Stefan Edberg, Boris Becker en Jim Courier. De laatste stond eerste sinds februari 1992 en werd het afgelopen jaar korte tijd afgelost door Edberg.

In Barcelona behaalde Andrei Medvedev zijn tweede opeenvolgende toernooizege. Na de overwinning in Estoril werd hij op het gravel van de chique Godo-club winnaar door Bruguera met 6-7, 6-3, 7-5 en 6-4 te verslaan. Medvedev onderstreepte zijn potentiële toptien kwaliteiten door in het toernooi slechts één set uit handen te geven. Dat was de eerste in de finale tegen Bruguera, die hij met 7-9 in de tiebreak inleverde. Vanaf de tweede set controleerde hij het duel. Medvedev klom op de wereldranglijst naar een elfde plaats, Richard Krajicek zakte naar de dertiende. In het dubbelspel werden Krajicek en Koevermans in de halve finales uitgeschakeld door de Spanjaarden Emilio Sanchez en Casal.

In Tokio verloeg de Japanse Kimiko Date zaterdag in de finale van het vrouwentoernooi de Nederlandse Stephanie Rottier met 6-1 en 6-3. De 19-jarige speelster uit het Zeeuwse St. Jansteen kreeg van de als eerste geplaatste titelverdedigster Kimiko Date op het hard court geen enkele kans. Rottier, bij het ingaan van het toernooi 43ste van de wereld, is nu de beste Nederlandse speelster op de wereldranglijst. Brenda Schultz was de laatste maanden het hoogst geklasseerd van de vaderlandse tennissters. Zij stond 37ste, maar zakte op de lijst van deze week naar een 41ste stek, terwijl Rottier steeg tot de 35ste plaats. Miriam Oremans is als 52ste de derde Nederlandse speelster op de lijst. “Daar heb ik twee maanden geleden niet van durven dromen”, reageerde Hugo Ekker, coach van Rottier en Oremans, in Tokio.