Uitgevers hoger op vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 13 APRIL. Geïnspireerd door een vast Wall Street en hogere beurzen elders in de wereld, lagen de meeste fondsen er vanochtend zeer vriendelijk bij. De vraag richtte zich vooral op de uitgevers.

AMSTERDAM Zo was Wolters Kluwer laat in de ochtend al 1,30 gulden duurder geworden op 89,20, terwijl Elsevier op dat moment 1,10 beter noteerde op 136,50 gulden. Branchegenoot VNU, die heeft aangekondigd dat vandaag nadere mededelingen volgen over de samenwerking op grafisch gebied met De Boer Boekhoven, ging 70 cent hoger in andere handen over op een koers van 112 gulden. De Boer zocht eveneens hogere regionen op en behoorde met een vooruitgang van 1,60 op 22,80 tot de grootste stijgers op de lokale markt.

Het Damrak gaf in de ochtenduren over een breed front hogere koersen te zien. De Amsterdamse beurs volgde daarmee de stijgende lijn die zichtbaar was op de belangrijke beurzen van de VS, Engeland en Japan.

Een negatieve factor was de opnieuw wegzakkende dollarkoers. Dat leidde ertoe, dat Koninklijke Olie niet in de vreugde deelde en tegen het middaguur zelfs een dubbeltje lager noteerde op 163 gulden.

De stemmingsindex ging 0,8 punt vooruit naar 108,7 en de EOE-index 2,16 punt naar 320,52. Op de obligatiemarkt blijft men speculeren op een verdere rentedaling op de kapitaalmarkt, zodat de koersen hier opnieuw omhoog gingen, tot bijna een halve punt.

Voor Akzo was een winst weggelegd van 80 cent op 152,40 gulden en voor Unilever van 90 cent op 205,70 gulden. Philips mocht 70 cent vooruit naar 26. DSM steeg 1,80 naar 87 gulden.

Begemann werd 2,90 duurder op 40,40 gulden. De omzetten in Begemann waren zeer groot. “Er is geen nieuws over het bedrijf, maar de aandelen worden massaal gekocht”, aldus een handelaar. Begemann heeft nog geen jaarresultaten 1992 bekend gemaakt en zegt nog niet te weten wanneer de jaarcijfers openbaar worden gemaakt. Ook beddenfabrikant Dico was met 4 winst op 63 gulden weer een gewild koopobject.

NEW YORK Op de beurs van Wall Street, waar op tweede Paasdag gewoon is gehandeld, werd gisteren op flink hogere koersen gesloten onder invloed van verdere koersstijgingen op de obligatiemarkt en optimisme over de bedrijfsresultaten. Het Dow Jones-industrie gemiddelde steeg maandag met 31,59 punten tot 3.428,07.

De obligatiekoersen gingen verder omhoog onder invloed van de gunstige cijfers over de consumentenprijzen van vrijdag, toen de beurs gesloten was. Donderdag reageerde de obligatiemarkt al positief op de gegevens over de producentenprijzen, maar toen gingen de aandelen nog niet mee omhoog. De vrees voor inflatie- en rentestijging lijkt voorlopig verdwenen. Daar komt bij dat de eerste kwartaalresultaten uit het bedrijfsleven aanleiding geven tot enig optimisme. Zo publiceerde Intel maandag zeer fraaie winstcijfers. Daarvan profiteerden ook andere halfgeleiderfondsen. Ook de transportsector waarin de luchtvaartfondsen prominent aanwezig zijn, ondervond ruime belangstelling van beleggerszijde.

LONDEN De Britse beurs begon de dag op hogere noteringen, positief gestemd door een hoger Wall Street en Tokio. Het FT-100 gemiddelde was halverwege de ochtendhandel ruim 10 punten opgeklommen tot iets boven 2.832.

FRANKFURT Een stemmingsverbetering tilde de Duitse aandelenkoersen vanochtend fors omhoog. Tegen het einde van de ochtend had de Dax-30 een voorsprong genomen van bijna 17 punten op 1.672,42 vergeleken met het slot van donderdag.

TOKIO Nadat de Japanse aandelenkoersen maandag nog licht waren gedaald (Nikkei-225 verloor 10,04 punten op 19.882,14), schoten de koersen vandaag fors omhoog. Het Nikkei-225 koersgemiddelde steeg met 858,15 punten (4,3 procent) tot 20.740,29, opgestuwd door de onverwacht grote omvang van de stimuleringsmaatregelen die de overheid vandaag bekend maakte.