Topman van Italiaanse helikopterfabriek vast

ROME/BRUSSEL, 13 APRIL. In de Italiaanse badplaats Portofino is vrijdagavond de president van de helikopterfabriek Agusta gearresteerd, Roberto D'Alessandro, op verdenking van afpersing. Hij is overbracht naar een gevangenis in Rome. Het staatsbedrijf Agusta heeft volgens de aanklacht tegen D'Alessandro smeergeld betaald voor een contract voor de levering van helikopters aan het ministerie voor Bescherming Burgerbevolking.

De arrestatie van de Agusta-topman heeft in België de verdenkingen van corruptie tegen het helikopterbedrijf bevestigd. Het gerecht in Luik onderzoekt al maanden aanwijzingen die de moord op de socialistische voorman André Cools in 1991 in verband brengen met de aanschaf van 46 Agusta-helikopters voor het Belgische leger. Dat zou gepaard zijn gegaan met omvangrijke betalingen van smeergeld, waarvan de Waalse Parti Socialiste direct zou hebben geprofiteerd.

Die vermoedens worden bevestigd door het uitlekken dit weekend via de Waalse omroep van een brief uit 1988 van de Belgische Agusta-directeur aan het Italiaanse moederbedrijf. Daarin wordt voorgesteld smeergeld aan een apart op te richten Belgische vennootschap te betalen, die als dekmantel voor de Waalse PS zou moeten dienen. Dit is de eerste concrete indicatie dat er met de Waalse PS over smeergeld is onderhandeld. Het voorstel was afkomstig van de Agusta-vertegenwoordiger in België, die onlangs in verband met deze affaire enige weken in voorlopige hechtenis moest doorbrengen. De Luikse onderzoeksrechter Ancia reist sindsdien steeds vaker naar Italië, waar zij onder meer de nu gearresteerde Italiaanse topman D'Alessandro ondervroeg. Ook sprak zij uitvoerig de socialistische topman en voormalige premier Craxi.

In België wordt er nu van uitgegaan dat de Italiaanse en Waalse PS rechtstreeks zaken met elkaar deden, onder betaling van smeergeld. Daartoe wordt in België gezocht naar een Italiaanse medewerker van het Europese Parlement Mauro Giallombardo, die als tussenschakel zou hebben gefunctioneerd. Giallombardo was jarenlang de privé-secretaris van Craxi. De helikopterorder werd destijds geplaatst door de Waalse PS-minister van defensie Coëme, na een positief advies van zijn Vlaamse SP-collega van economische zaken Claes. André Cools was een spilfiguur in de Waalse PS, die als bestuurder van een aantal overheidsbedrijven ook grote economische invloed had. Zo was hij ondermeer voorzitter van de Luikse luchthaven Bierset, waar Agusta een onderdelencentrum zou vestigen.