Tientallen doden in Bosniëbij Servische beschietingen

SARAJEVO, 13 APRIL. Bij zware Servische artilleriebombardementen op drie Bosnische steden - Sarajevo, Srebrenica en Bihac - zijn gisteren tientallen doden gevallen. De bombardementen lijken in verband te staan met het begin van de NAVO-patrouillering in het Bosnische luchtruim. In Sarajevo werd ook vanochtend gevochten.

Het zwaarst werd gisteren Srebrenica bestookt. Daar begonnen de Servische belegeraars gisteren een bombardement dat een uur duurde en dat 56 burgers van de belegerde stad het leven kostte; er vielen negentig gewonden, van wie er rond zeventig ernstig aan toe zijn. Volgens VN-woordvoerders gebruikten de Serviërs bij hun actie granaten die in de lucht exploderen, vóórdat ze neerkomen; dergelijke granaten zijn bedoeld om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Granaten die ontploffen als ze neerkomen zijn eerder bedoeld om schade aan gronddoelen toe te brengen dan om slachtoffers te maken. De meeste doden vielen op een voetbalveld in de stad, waar veel vluchtelingen uit de omliggende dorpen waren ondergebracht.

Het bombardement op Srebrenica, waarmee de Serviërs een zaterdag overeengekomen bestand rond de belegerde enclave schonden, wordt algemeen gezien als een Servische reactie op het begin van de NAVO-activiteit in het luchtruim van Bosnië. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de zware bombardementen op Sarajevo en Bihac, twee andere door de Serviërs belegerde steden. In Bihac vielen zes doden en zes gewonden bij het Servische bombardement. Sarajevo werd een uur lang bestookt. Volgens waarnemers ter plaatse ging het om het zwaarste bombardement op de stad sinds op 28 maart een bestand werd afgesproken. Er vielen 24 gewonden.

Zondag al was de commandant van de Bosnische troepen, generaal Halilovic, weggebleven van besprekingen met de Bosnische Serviërs en de VN over het zaterdag overeengekomen bestand. De moslims gaven als reden voor hun wegblijven op dat het bestand bij Srebrenica door de Serviërs was gebroken - een bekendmaking waar de VN op dat moment vraagtekens bij plaatste: op zondag werd de wapenstilstand bij Srebrenica volgens VN-personeel ter plaatse nog door de Serviërs gerespecteerd.

Zaterdag werden de VN-hulpvluchten op Sarajevo gestaakt. Tot de maatregel werd besloten op grond van berichten, dat de Serviërs luchtdoelgeschut in de richting van het vliegveld van Sarajevo verplaatsten. Eveneens op zaterdag verhinderden de moslim-commandanten in Srebrenica een nieuwe poging van de VN, enkele duizenden inwoners van de stad te evacueren naar het veiliger Tuzla. De moslim-commandanten voerden aan dat de vluchtelingen niet op open laadbakken van vrachtwagens mochten worden geëvacueerd, dit op de eerste plaats met het oog op de kou en op de tweede plaats wegens het gevaar dat de vluchtelingen op weg naar Tuzla door Servische dorpelingen met stenen zouden kunnen worden bekogeld. Bij eerdere gelegenheden zijn enkele gewonden gevallen toen in Bratunac, een Servisch dorp bij Srebrenica, stenen naar de VN-vrachtwagens met vluchtelingen werden gegooid. Sinds zaterdag zijn geen nieuwe konvooien op weg gegaan naar Srebrenica, dit in verband met de verslechterde veiligheidssituatie.

Bij Bihac kwamen zaterdag twee Franse VN-soldaten om het leven toen de tankauto waarmee ze onderweg waren, van de weg raakte en omsloeg. (Reuter, AP, AFP)