Relatief weinig criminaliteit met Pasen in hoofdstad

AMSTERDAM, 13 APRIL. Gedurende de paasdagen zijn in Amsterdam volgens de politie aanmerkelijk minder aangiften en arrestaties verricht wegens straatcriminaliteit dan in de voorgaande jaren.

Het aantal aangiften daalde met ongeveer de helft ten opzichte van 1992. Politie en en justitie tonen zich tevreden met de snelrechtprocedure die de afgelopen dagen werd toegepast.

In totaal werden de paasdagen 31 arrestaties in het Amsterdamse centrum verricht in verband met overtredingen als straatroof, auto-inbraak en zakkenrollen. Zaterdag en gisteren werden 22 zaken door de politierechter behandeld, waarvan 20 resulteerden in veroordelingen van drie weken tot vier maanden.

Het toepassen van snelrecht werd enkele weken gelden aangekondigd door de Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt en de hoofdofficier van justitie Vrakking. Met de aanpak hoopten beiden een preventief wapen te hebben tegen de golf van straatcriminaliteit die gedurende de paasdagen werd voorzien. In de toegepaste procedure worden de verdachten na hun arrestatie vastgehouden op een politiebureau.

Na de veroordeling werden zij rechtstreeks afgevoerd naar een van de zeventig speciaal vrijgemaakte cellen waar de opgelegde straf onmiddellijk werd uitgezeten. Geen van de verdachten maakte gebruik van de mogelijkheid het snelrecht te weigeren.

Vanuit advocatenkring is inmiddels de nodige kritiek geuit op de ingevoerde snelrechtzitting. “Een cosmetische actie, enkel om te laten zien dat er iets tegen de straatcriminaliteit wordt gedaan”, meent advocate mr. L. Mannheims, die zelf gisteravond als raadsvrouw optrad. Volgens Mannheims komt door de gevoerde "lik-op-stuk-behandeling” de adequate rechtsbijstand en vrije advocatenkeuze in het gedrang. “De advocaten hebben vergeleken met het gewone snelrecht een te korte tijd om met hun cliënten te praten. Alles rustig uitleggen is er niet bij”, meent Mannheims. Volgens de advocate ontstonden hierdoor gisteren communicatiestoornissen tussen advocaat en verdachte.

Mannheims is ervan overtuigd dat de verdachten gisteren een zwaardere straf kregen opgelegd dan bij normaal snelrecht. “Een jongen met een blanco strafblad kreeg voor zakkenrollen twee maanden onvoorwaardelijk gevangenisstraf, terwijl dat bij gewone rechtspraak een dienstverlening of een voorwaardelijke gevangenisstraf zou zijn.”

Persofficier mr. A.E. Broek Blaauboer ontkent dat de verdachten een zwaardere straf hebben gekregen.