Parijs verlaagt rente vijfdaagse leningen fors

ROTTERDAM, 13 APRIL. De bank van Frankrijk heeft vanmorgen haar rentetarief voor vijfdaagse leningen verlaagd van twaalf tot tien procent.

De bank verlengde ook de termijn voor deze rente tot tien dagen. Het rentetarief, dat geldt als plafond voor kortlopende leningen, is nu weer terug op het niveau van vóór de Franse verkiezingen.

De Franse rente werd eerder opgetrokken om eventuele speculanten te ontmoedigen. Volgens een woordvoerder kon de Franse bank de renteverlaging nu doorvoeren omdat de franc weer sterk genoeg is. Daarnaast zijn de korte termijn rentes de afgelopen dagen gedaald. De renteverlaging werd om die reden ook algemeen verwacht en is volgens valutahandelaren in feite symbolisch omdat het daggeldtarief - voor het eerst in vier maanden - al onder de tien procent was gezakt.

Valutahandelaren hechten meer waarde aan het zogenoemde interventietarief, dat vaak wordt gehanteerd als bodem voor de daggeldrente. Het interventietarief staat op dit moment op 9,10 procent. De Franse franc begon vandaag in Amsterdam op 0,3332 gulden. Aan het begin van de middag was dat iets teruggezakt naar 0,3322 gulden. Vorige week donderdag, de laatste dag waarop er werd gehandeld op de Europese valutamarkten, was de franc gesloten op een koers van 0,33215 gulden.

De Amerikaanse dollar zette vanmorgen op de Europese geldmarkten de week in met een behoorlijk lagere koers maar herstelde zich in de loop van de morgen voorzichtig. Op de valutamarkt van Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt om 10.00 uur vanmorgen een waarde van 1,7890 gulden. Omstreeks het middaguur was de munt verder geklommen naar 1,7908 gulden. Donderdag lag het slot op 1,8065 gulden.

De valutahandel kon vandaag pas echt reageren op de afgelopen donderdag in de VS bekendgemaakte economiegegevens. De Amerikaanse consumentenprijzen (zonder de sterk schommelende energie- en voedselprijzen) zijn in de maand maart met slechts één procent gestegen. Daardoor is een stijging van de Amerikaanse rente volgens handelaren voorlopig even uitgesloten.

In Japan wist de dollar zich te herstellen van het maandag bereikte dieptepunt van 112,95 yen. In Tokio eindigde de dollar vanmorgen op 113,33 yen na interventies door de centrale bank van Japan.

Het Britse pond ging vanmorgen voortvarend van start en noteerde in Amsterdam omstreeks 10.00 uur 2,7750 gulden na 2,7590 gulden aan het slot van de handel van vorige week donderdag. Sterling ondervindt steun doordat het met de economie van Groot Brittannië langzamerhand iets beter gaat en de Britse rentetarieven op korte termijn in ieder geval niet omlaag gaan.

De overige Europese munten lieten minimale koerswijzigingen zien.