Overleg Z-Korea en China over N-Korea op handen

SEOUL, 13 APRIL. Zuid-Korea zal volgende week besprekingen voeren met China over de nucleaire dreiging van Noord-Korea. Volgens een woordvoerder van de Zuidkoreaanse regering zal minister van buitenlandse zaken, Han Sung Joo, naar alle waarschijnlijkheid op 21 april in Thailand een ontmoeting hebben met zijn Chinese ambtgenoot Qian Qichen.

Seoul hoopt dat China, een van de weinige landen waarmee het streng othodox-communistische Noord-Korea nog goede betrekkingen onderhoudt, druk zal kunnen uitoefenen op Pyongyang, dat weigert inspectie toe te laten van twee nucleaire installaties en vorige maand het Nonproliferatie Verdrag (NPV), dat de verspreiding van kernwapens tegengaat, om die reden opzegde. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) legde de zaak voor aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die haar bezorgdheid uitsprak, maar onder druk van China geen sancties instelde.

De Zuidkoreaanse minister van defensie, Kwon Young Hae, zei zondag dat hij vreest voor een provocatie uit het noorden na de benoeming, vorige week, van Kim Jong Il, de zoon van de grote leider Kim Il Sung, tot opperbevelhebber van het Noordkoreaanse leger. Noord-Korea liet gisteren in een reactie weten bij zijn standpunt te blijven: inspectie van zijn installaties blijft onbespreekbaar. (AP, Reuter)