Oosteuropa Bank kost meer dan zij uitleent

ROTTERDAM, 13 APRIL. De Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD) heeft de afgelopen twee jaar ruim 200 miljoen pond (circa 540 miljoen gulden) besteed aan de eigen organisatie. Dat is twee keer zoveel als het bedrag dat de bank eind vorig jaar had besteed aan projecten in Oost-Europa.

Het aan de bank toevertrouwde geld ging volgens de Financial Times tot nu toe vooral op aan het inrichten van een luxueus hoofdkantoor in Londen en andere kosten zoals het gebruik van privé-vliegtuigen voor oprichter en president Jacques Attali en een kerstfeestje van 52.000 pond (144.000 gulden) voor het personeel. De bank was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

De "Oost-Europabank', die volgende week in Londen de tweede jaarvergadering organiseert, werd in april 1991 opgericht om de private sector in de jonge democratieën in Oost-Europa te stimuleren. De extravagante levensstijl van Attali leidde al eerder tot gefronste wenkbrauwen bij de deelnemers aan de bank. Zo liet fijnproever Attali tijdens de vorige jaarvergadering in Boedapest een Franse chefkok overvliegen op kosten van de bank. Volgens de Financial Times besteedde Atalli vorig jaar 600.000 pond (1,7 miljoen gulden), ofwel 8 procent van het totale reisbudget van de bank, aan de huur van privé-vliegtuigen. Vervanging van het marmer in het hoofdkantoor van de bank leverde een rekening van 750.000 pond (ruim twee miljoen gulden) op.

De bank is het bezit van 53 West- en Oost-Europese landen. In het 23-koppige bestuur, dat volgende week de begroting onder de loep neemt, heeft namens Nederland minister Kok van financiën zitting. Nederland heeft tot nu toe voor cica 540 miljoen gulden voor de projecten van de Oost-Europabank gereserveerd.

Begin maart dit jaar was het bedrag dat de EBRD had uitstaan volgens een woordvoerder van het Nederlandse minsterie van financiën gestegen tot 350 miljoen gulden. De woordvoerder zei dat de Oost-Europabank op het moment leningen tot een bedrag van 4,1 miljard gulden heeft goedgekeurd, maar dat veel lenende partijen niet voldoen aan de financiële voorwaarden die bank stelt.