NS wijten mislukte inkrimping stafafdeling aan het adviesbureau

UTRECHT, 13 APRIL. Een reorganisatie bij de Dienst Exploitatie van de NS is mislukt. Het Brusselse organisatiebureau Proudfoot heeft berekend dat de staf van de Dienst Exploitatie door efficiënter werken 100 arbeidsplaatsen kan inleveren, maar volgens de NS kunnen dat er niet meer dan 35 worden. Bij de staf van de Dienst Exploitatie werken zo'n 900 mensen.

In het eigen blad Koppeling wijten de spoorwegen het falen van de reorganisatie aan Proudfoot. Proudfoot is een van de bureaus die door de NS zijn ingehuurd voor het begeleiden van de privatisering van de spoorwegen, die gepaard gaat met het rendabeler maken van het bedrijf. Eerder begeleidde Proudfoot met succes een reorganisatie in de regio Zuid-West. Hierbij werd door een grotere efficiëncy van de produktie enkele miljoenen guldens per jaar bespaard.

Volgens de NS was Proudfoot nu ingehuurd voor een reorganisatie bij de staf van de Dienst Exploitatie “omdat het niet eerlijk is dat alleen de produktie op efficiëncy wordt doorgelicht”. Uitgangspunt was dat dezelfde werkzaamheden met minder mensen zouden moeten worden verricht. Proudfoot concludeerde dat hierbij een besparing van 12 miljoen gulden kon worden gerealiseerd. Dat bleek niet haalbaar.

De kritiek die de NS nu op het reorganisatiebureau hebben, bestaat eruit dat Proudfoot te gemakkelijk is omgesprongen met het registreren van arbeidsuren. “De tijd die nodig is om een rapport te maken, is moeilijker vast te stellen dan de tijd die nodig is om een trein te rijden of een lamp in te draaien.” Om dit euvel te verhelpen heeft Proudfoot met een stopwatch bij medewerkers van de Dienst Exploitatie "denktijd' gemeten, aldus een woordvoerder van de ondernemingsraad. Volgens de Dienst Exploitatie is het niet mogelijk de door Proudfoot voorgestelde afslanking door te voeren.

Niet bekend