Nieuwe stimulans economie; Japan steekt 211 miljard in infrastructuur

TOKIO, 13 APRIL. De Japanse regering heeft vandaag besloten tot een aantal ingrijpende maatregelen om de kwakkelende economie een stimulans te geven.

Nog dit begrotingsjaar wordt een aanzienlijk bedrag van 13,2 biljoen yen (211 miljard gulden) geïnvesteerd in publieke werken (vliegvelden, wegen, bruggen, tunnels, parken, riolering), telecommunicatie en onderzoeksinstituten van universiteiten.

Niet bekend

De beurs van Tokio reageerde vandaag juichend op het uitgebreide stimuleringsprogramma en sloot 4,32 procent hoger dan gisteren. Daarmee werd voor het eerst sinds vele maanden het niveau van 20.000 yen doorbroken.

Ook bij het eerste stimuleringsprogramma werd het geld voor het grootste deel geïnvesteerd in publieke werken. In het nieuwste programma is voor het eerst 1,1 biljoen yen uitgetrokken voor telecommunicatie. Het doel is om in heel Japan een glasvezelnet aan te leggen. Dat onderdeel zou buitenlandse elektronica-fabrikanten afzetkansen moeten bieden.

Premier Kiichi Miyazawa zal het nieuwe pakket vrijdag toelichten aan de Amerikaanse president bij zijn officiële bezoek aan het Witte Huis.

Het Japanse stimuleringspakket is 7,3 keer zo groot als het stimuleringsprogramma van Clinton, hoewel de Japanse economie ongeveer de helft kleiner is dan die van Amerika. De Japanse regering hoopt dat de economie door de nieuwe maatregelen dit begrotingsjaar met 3,5 procent zal groeien.

In een verklaring zei de regerende Liberaal-Democratische Partij vandaag dat de economie hier en daar tekenen van herstel vertoont, maar dat die als geheel nog steeds uiterst zwak is en wordt geplaagd door de almaar stijgende yen die vooral de exporteurs zwaar treft. Vandaag won de dollar iets terrein op de yen en sloot op 113,33 yen.

De LDP verwacht dat de nieuwe maatregelen volgende maand zullen worden goedgekeurd door het parlement. De oppositie heeft steeds om een verlaging van de inkomstenbelasting gevraagd, maar zo'n verlaging maakt geen deel uit van het nieuwste pakket. Wel komen er enkele kleine belastingverlagingen ten gunste van huiseigenaren en ter verlichting van onderwijslasten en investeringskosten.