Nederlands squadron in Italië gewijzigd

DEN HAAG, 13 APRIL. Zes F-16's van de luchtmachtbasis Twenthe zijn vandaag toegevoegd aan het Nederlandse squadron in Villafranca. Vier F-16 fotoverkenners uit Volkel keren terug uit Italië omdat de NAVO bij nader inzien geen behoefte heeft aan het fotograferen boven Bosnië.

Over de manier waarop de vliegtuigen moeten opereren boven Bosnië is de luchtmacht weinig mededeelzaam. Maar uit andere bronnen blijkt dat de vliegers de strikte opdracht hebben om pas in het uiterste geval te schieten op Servische of andere toestellen die in het Bosnische luchtruim worden aangetroffen. Eerst moeten zij signaleren dat die toestellen moeten verdwijnen, vervolgens moet via internationale radiofrequenties die boodschap nog eens worden gegeven. Reageren de piloten dan nog niet, dan worden waarschuwingsschoten afgevuurd. Pas als ook dat geen gevolgen heeft mag op militaire toestellen worden geschoten.

De NAVO-toestellen mogen, anders dan de luchtmacht-eenheden van de alliantie tegen Irak, niet ingezet worden voor het bombarderen van gronddoelen; ook niet als vanuit die posities op de NAVO-vliegtuigen wordt geschoten. De instructies aan de NAVO-piloten gelden niet voor burgervliegtuigen die zich in het Bosnische luchtruim bevinden.

In luchtmachtkringen wordt er op gewezen dat de snelle gevechtsvliegtuigen van de NAVO moeite hebben om helikopters te onderscheppen. Voor versterking van de Servische eenheden in Bosnië en voor aanvoer van munitie zijn vaak helikopters gebruikt.

Na afloop van de eerste Nederlandse actie boven Bosnië maandagmiddag zei een piloot tegen een verslaggever van het ANP dat de vlucht technisch niet veel verschilde van een trainingsvlucht. “Eenmaal boven Bosnië besef je opeens dat je niet alleen maar voor de lol vliegt. Het was een heel vreemd gevoel. Je beseft dat het ergens om gaat.” Hij gaf toe dat de opdracht spanning inhield voor hemzelf en de andere piloten. “Vooral zondag begon je dat te voelen. Ik heb die nacht niet echt goed geslapen. Maar als je eenmaal in het vliegtuig zit valt dat allemaal heel snel weer weg.”