Minder toeristen met Pasen naar Nederland

ROTTERDAM, 13 APRIL. Afgelopen paasweekeinde hebben 825.000 buitenlandse toeristen Nederland bezocht, 100.000 minder dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) schat dat de toeristen zo'n 300 miljoen gulden hebben besteed, een daling van 50 miljoen in vergelijking met vorig jaar.

NBT-directeur J. Cornelissen spreekt niettemin van een goed resultaat. “Ik denk dat we tevreden mogen zijn. Zeker als je bedenkt dat de consument toch een aarzelende houding aanneemt wat boekingen betreft, we dit jaar geen Floriade hebben en de weersvoorspellingen slecht waren”. De boekingscentrales van de VVV's konden de drukte goed aan. Ook toeristen die op donderdag en vrijdag een overnachting boekten, konden nog worden ondergebracht.

De verblijfsduur van de paastoerist verschuift van een bezoek van enkele dagen naar uitstapjes van slechts een dag, aldus het NBT. De vraag naar hotels, pensions en bungalowparken daalde. De VVV in Amsterdam registreerde een daling in overnachtingen van 5 tot 10 procent. Deze trend wordt bevestigd in Zeeland. “Het dagtoerisme is drukker dan ooit”, aldus een woordvoerder van de Zeeuwse VVV. Toch blijft Zeeland ook in trek bij mensen die kiezen voor een verblijf van enkele dagen. De campings waren goed bezet, aldus de VVV. Steeds meer kampeerders blijken overigens te kiezen voor een illegale overnachting. Een kleine honderd illegale kampeerders werden bekeurd, zo'n 25 meer dan vorig jaar. De Zeeuwse politie heeft de indruk dat vooral Duitsers met campers bewust het risico van een boete van 150 gulden nemen.

De attractieparken trokken meer bezoekers dan vorig jaar. Volgen het NBT komt dat doordat het weer beter uitpakte dan voorspeld was. Ook Madurodam, het Autotrom en de Spido-rondvaartboten meldden goede resultaten.

Volgens de algemene verkeersdienst in Driebergen was het gisteren zeer druk op de Nederlandse wegen. Om half drie 's middags waren er vijftien files met een totale lengte van 75 kilometer. De eerste vertragingen op de wegen begonnen rond tien uur 's ochtends. Pas tegen acht uur was de ergste drukte voorbij. De langste files werden gemeld op de A-1, tussen Baarn en Barneveld (12 km); de A-9, tussen Badhoevedorp en de Velsertunnel (15); en de A-12 tussen Veenendaal en Driebergen (10 km). Er vonden 38 aanrijdingen plaats, waarbij 85 voertuigen waren betrokken en acht personen gewond raakten.

Het meest dramatisch is de situatie in Armenië. In verband met de oorlog om de enclave Nagorny-Karabach heeft Azerbajdzjan de olie- en gaspijpleidingen naar Armenië afgesloten, zodat daar vrijwel geen energie beschikbaar is. Afgelopen winter konden slechts twee van de 400 fabrieken in Armenië nog functioneren. De energievoorziening aan alle huishoudens is stopgezet. Volgens de Wereldbank zijn in de winter vier van iedere vijf geboren babies gestorven door koude en ondervoeding. Stafleden van het IMF en de Wereldbank vergaderden met de Armeense ministers in Jerevan met dubbele winterjassen aan omdat de overheidsgebouwen onverwarmd waren.