Man gedood door bom in tas aan voordeur

ALKMAAR, 13 APRIL. Een 46-jarige man is zaterdagmiddag bij de woning van zijn vriendin in Alkmaar door een bomaanslag om het leven gebracht. Een recherchebijstandsteam is nog bezig met het horen van getuigen, zo meldt een woordvoerder van de Alkmaarse politie.

Het slachtoffer was met weekeindverlof uit een strafinrichting. De politie wilde geen mededelingen doen over de reden van zijn detentie. Volgens de politie geeft de aard van de door hem gepleegde delicten geen indicatie voor een motief of dader.

De bom was verborgen in een tas die aan de voordeur hing. Door de ontploffing sneuvelden nagenoeg alle ramen in een straal van veertig meter. De vriendin van de man was op het moment van de aanslag boodschappen aan het doen. Haar twee kinderen, een baby en een peuter, waren thuis toen de bom ontplofte, zij bleven ongedeerd. De vrouw en haar kinderen zijn tijdelijk elders ondergebracht. Bouwtechnisch onderzoek moet uitwijzen of de muren niet zo ontzet zijn dat bewoning onmogelijk is. De politie onderzoekt nog of het explosief op afstand tot ontbranding kan zijn gebracht.

De politie bevestigt dat het slachtoffer een beveiligingscamera bij het huis had aangebracht, maar kan niet zeggen of dat wijst op angst voor een eventuele vergelding uit het criminele milieu.