Ingenieursbureau voorziet opleving

SCHIEDAM, 13 APRIL. In het laatste kwartaal van dit jaar en begin volgend jaar tekent zich in de Nederlandse industrie een duidelijke opleving af. Het volume van de orders in nieuwe installaties en gebouwen en in uitbreidingen kan met 25 tot 50 procent groeien.

Deze verwachting sprak de financiële directeur van het ingenieursbureau Amec, M.H.J. van Lent, vandaag uit bij de opening van een nieuw hoofdkantoor voor zijn bedrijf in Schiedam door staatssecretaris Van Rooy van Economische Zaken. Bij de volumegroei zullen de sectoren olie- en gaswinning, chemie en petrochemie, die traditioneel voor veel orders in de sector ingenieursbureaus zorgen, volgens Van Lent “niet de grote trekkers zijn”. Wel is er sprake van “veel milieuprojecten” bij de industrie, aldus Van Lent: modernisering van de techniek voor schonere produktiesystemen en voor een doelmatiger gebruik van energie en grondstoffen.

Niet bekend

De ingenieursbureaus zitten aan het begin van de keten van investeringsplannen. Volgens Van Lent duurt het na de opdracht aan een ingenieursbureau drie tot zes maanden tot de toeleverende industrie concrete orders voor onderdelen, de bouw van installaties en gebouwen krijgt.

Het Nederlandse Amec is een dochteronderneming van het Britse Amec-engeneering met een jaaromzet van 6 miljard gulden en 30.000 medewerkers in 40 vestigingen. In Nederland behoort Amec, met 700 man personeel en kantoren in Schiedam, Amsterdam, Heerlen, en Bergen op Zoom tot de middelgrote ingenieursbureau's. Volgens Van Lent beliep de "eigen toegevoegde waarde' van het bedrijf in 1992 75 miljoen gulden. Die eigen opdrachten vertegenwoordigden een totaal volume van orders voor de industrie van 500 miljoen gulden.