Hoge politieman in Egypte doodgeschoten

KAIRO, 13 APRIL. In de roerige provincie Assiut, ruim 300 kilometer ten zuiden van Kairo, is zondag een hoge politiefunctionaris doodgeschoten. Ook zijn chauffeur en een assistent werden gedood. De politie neemt aan dat de aanslag het werk was van fundamentalisten, die veel aanhang genieten in Assiut.

De vermoorde politieman, brigade-generaal Mohammed al-Shaimi, was plaatsvervangend chef van de veiligheidstroepen in Assiut. Hij is de hoogste functionaris die door de fundamentalisten is gedood sinds de moord op parlementsvoorzitter Rifaat Mahgoub in 1990. In totaal zijn er sinds begin vorige maand zestien leden van de veiligheidstroepen bij confrontaties met fundamentalisten gedood.

Ook in Kairo deed zich tijdens het paasweekeinde een incident voor, toen een aanslag met benzinebommen op een toeristenbus werd verijdeld bij de Middeleeuwse citadel. Een gids zag hoe een man een zak onder een stoel schoof in de bus, die ruim veertig Duitse toeristen vervoerde. De politie hield daarop de man aan en ontdekte in de zak vijf benzinebommen. De 23-jarige dader, Ashraf Abdallah, bleek afkomstig te zijn uit de wijk Imbaba, dat bekend staat als een bolwerk van fundamentalisten. Abdallah, die al werd gezocht wegens andere activiteiten, handelde volgens de politie in opdracht van een groep militante moslims.

Sinds de Egyptische fundamentalisten zich afgelopen herfst doelbewust op toeristen zijn gaan richten, heeft een Britse toerist het leven verloren en zijn zeven buitenlanders gewond geraakt. De Egyptische schatkist heeft naar schatting 700 miljoen dollar inkomsten gederfd door de incidenten met toeristen. (Reuter, AP)