Eeuwige rivaliteit verhindert akkoord HGC-Bloemendaal

BIRMINGHAM, 12 APRIL. Het Europa Cup 2-toernooi voor de hockeyers draaide eigenlijk maar om één wedstrijd. Pal onder de imposante klokketoren van de universiteit van Birmingham troffen Bloemendaal en HGC, de nummer één en twee van de Nederlandse hoofdklasse, elkaar op eerste paasdag. HGC won met 3-0, kwam in de finale en versloeg opnieuw overtuigend het Engelse Hounslow met 4-0.

Rot-Weiss Köln, kanshebber in dezelfde poule, had een dag eerder bij de organisatie geprotesteerd dat het duel tussen Bloemendaal en HGC als laatste op het programma stond. De Duitsers waren bang dat de Nederlanders het op een akkoordje zouden gooien. Zoiets is volstrekt onmogelijk bij deze twee clubs. Bloemendaal wil van niemand verliezen en vooral niet van HGC. Andersom geldt hetzelfde. Daarom deed het er niet toe dat Bloemendaal al voor de ontmoeting met HGC de finale niet meer kon halen. Coach Pieter Offerman wist ook zeker dat zijn team zou winnen. “Tijdens de teambespreking heerste er een sfeer van: verdomme, het zou toch niet gebeuren dat HGC de finale haalt!”

De twee ploegen zijn echte rivalen. Verscheidene spelers liggen elkaar totaal niet. De verstandhouding is er na de competitiewedstrijd tussen de teams van twee weken geleden niet beter op geworden. Bij HGC heeft men zich gestoord aan opmerkingen van Bloemendalers in interviews. Zo noemde aanvaller Martijn van Westerop HGC in een regionale krant “het Duitsland van de hoofdklasse”.

HGC-aanvoerder Marc Delissen zegt dergelijke uitspraken niet te begrijpen. “Ik respecteer iedereen. Waarom is er andersom geen respect voor HGC? We trainen gewoon hard. We zijn fanatiek. Nou en?” Ook uit andere hoeken dan die van Bloemendaal bespeurt Delissen kritiek op zichzelf en zijn club. Hij denkt er zelfs over om óf helemaal met hockey te stoppen óf in iedere geval met het Nederlands elftal. “Ik heb er genoeg van het mikpunt van kritiek en hoon te zijn. Kritiek is best, maar het moet wel reëel zijn.” De Europa-Cupwinst in Birmingham deed wat dat betreft de getergde Delissen, gekozen tot beste speler van het toernooi, “zo verschrikkelijk goed”. “Want alleen als je wint heb je recht van spreken.”

HGC was in Birmingham feller en beter dan Bloemendaal. Gezien de situatie lag dat ook voor de hand. De 2-1 nederlaag in de competitie na een zeer magere vertoning zat HGC hoog en bovendien kon de Wassenaarse ploeg via een zege de eindstrijd bereiken. Binnen dertien minuten stond het al 2-0 via de uitblinkende Robbert Delissen en Veen. De oudere broer van Marc Delissen maakte er vlak voor rust 3-0 van. In de tweede helft miste alleen Bovelander de kans om uit een strafbal tegen te scoren.

Bloemendaal liet zich niet gewillig door HGC naar de slachtbank leiden. Op sommige momenten en in sommige duels was de strijd ongekend fel. Kaptein (HGC) en Van Amerongen (Bloemendaal) maakten elkaar zoals altijd het leven zuur en kregen beiden een tijdstraf. Bloemendaal-spits Van Westerop bood tijdens de wedstrijd zijn felle bewaker Neuberg van HGC ineens een sigaret aan. Die had hij in zijn zak bewaard. Het had te maken met het rookverbod bij HGC waar de Bloemendalers in Engeland nogal lacherig over deden.

Van Westerop speelde de wedstrijd niet uit. Hij werd vlak voor tijd door coach Offerman uit het veld gehaald. Bloemendaal maakte na rust een geïrriteerde indruk en liep toen tegen vier groene en één gele kaart op. De Duitse hockeyers op de tribune konden geen oneffenheid in de tegenstand van Bloemendaal bespeuren. “Dit tikt aan”, bekende aanvoerder Floris-Jan Bovelander na de nederlaag. Offerman vreest “een lichte vormcrisis”. Het zware programma heeft dit seizoen veel gevergd van het jonge Bloemendaal.

HGC hoopt dat de uitgedeelde tik bij Bloemendaal zal doorwerken in de competitie. Koploper Bloemendaal heeft één punten meer dan de concurrent en een op papier beduidend makkelijker programma. Offerman: “Maar we krijgen nu ploegen tegenover ons die met met z'n tienen in de cirkel gaan hangen. Als we dan het tempo van dit weekeinde spelen wordt het moeilijk.”

HGC speelde na het binnenhalen van de revanche op Bloemendaal frank en vrij in de finale tegen Hounslow. Zelfs het ontbreken van Poortenaar wegens een enkelblessure kon de ploeg niet deren. De international stond in Birmingham laatste man in plaats van de afwezige Weterings. Tegen Hounslow, met zeven internationals in de gelederen en net kampioen van Engeland, verving de pas 17-jarige Remco Slotema wederom Poortenaar. Hij deed dat met overtuiging. Een andere jongeling, Dirk Loots, maakte twee doelpunten. HGC won makkelijk met 4-0.

Rot-Weiss Köln had HGC de gelegenheid gegeven de finale te bereiken. De Duitsers hadden slechts met 5-1 gewonnen van Fili Moskou, dat door Bloemendaal met 12-0 was verslagen. De Russen hielden zich in Birmingham meer met de handel dan met het hockey bezig. Door magere zege van Köln had HGC aan een overwinning op Bloemendaal genoeg om de finale te halen.

HGC-coach Mark Bouwman, pas zondag in Engeland gearriveerd, vindt de Europa Cup 2 “een hoofdprijs”. “In het voetbal wordt een overwinning van Ajax in het Europa Cup 2-toernooi toch ook als een groot succes beschouwd?” Volgens Bouwman kan de zege wel een verkeerd beeld van zijn team oproepen. De trainer-coach zet openlijk zijn vraagtekens bij de instelling en beleving van de HGC'ers en dan niet alleen die van zijn eigen team, maar ook bij de jeugdselecties. Bouwman bespeurt “te weinig ruggegraat”. “Er zijn te weinig spelers die het gras willen opvreten. Die het laatste zetje naar de top kunnen maken. Er zit iets niet goed. Zo'n toernooi is iets anders. Dan gaat het meestal goed, maar over een heel seizoen lukt het gewoon niet om constant te presteren.” Hij zegt daar binnenkort “een hartig woordje” met het bestuur over te willen praten. Het liefst zou Bouwman zijn selectie kritisch willen bekijken en rigoreus het rode potlood willen gebruiken. En dat ondanks het winnen van de Europa Cup.