Drie gedetineerden na bedreiging met messen ontsnapt

ALKMAAR, 13 APRIL. Drie gedetineerden zijn gisteravond na een korte gijzelingsactie waarbij niemand gewond raakte uit het Huis van Bewaring Bergerhout in Alkmaar ontsnapt.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van justitie.

De gijzeling begon aan het eind van de recreatieperiode van de gedetineerden om kwart voor negen. Tijdens het binnensluiten in de cellen pakte een van de gedetineerden van tafel een mes en zette dat op de keel van een sociaal-cultureel werkster. Een bewaarder snelde de vrouw te hulp, maar kreeg van andere gedetineerden een tafelmes in de rug gedrukt. Beide inrichtingswerkers werden daarop gedwongen naar de voordeur te lopen en deze te openen. Eenmaal buiten zetten de drie mannen het op een lopen.

Volgens de woordvoerder van Justitie stond er geen vluchtauto klaar en hebben de mannen geen hulp van buitenaf gekregen. De politie was binnen enkele minuten met zeven auto's ter plekke. Een van de ontsnapten was bij de Alkmaarse politie goed bekend, van de anderen kon door de gevangenisdirectie meteen een signalement worden opgegeven. Een grootscheepse zoekactie in de buurt van het huis van bewaring bleef nog zonder resultaat.

Een van de ontsnapten was tot drie jaar en ter beschikkingstelling veroordeeld wegens doodslag. Ook een andere gevluchte gedetineerde zat een straf uit wegens doodslag. De derde zat in voorarrest op verdenking van diefstal met inbraak. De beide inrichtingswerkers hebben bij de gijzeling geen lichamelijk letsel opgelopen. In de Bergerhout is plaats voor 39 gedetineerden. De laatste uitbraak dateert van 1988.

Dit jaar zijn 31 gedetineerden uitgebroken, 18 van hen hebben dat door middel van gijzeling bewerkstelligd. Vijftien van hen zijn inmiddels weer gearresteerd. Vorig jaar waren er 44 ontsnappingen waarbij 13 gedetineerden bij gijzeling van het personeel betrokken waren. Van hen zijn er achtentwintig weer aangehouden.