BITTERKOEKJESBAVAROIS

Een snelle versie van de bekende bavarois; in plaats van een zelf gemaakte custard wordt hier blanke vla als basis gebruikt. De Italiaanse bitterkoekjes (amaretti) kunnen eventueel worden vervangen door gewone bitterkoekjes.

Voor 3-4 personen:

100 gram amaretti

4 eetlepels amandellikeur

5 blaadjes gelatine

1/4 liter blanke vla, op kamertemperatuur

1/8 liter slagroom

3 eetlepels suiker

Verkruimel de bitterkoekjes boven een kommetje en besprenkel ze met de likeur.

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water tot ze zacht zijn. Verhit 2 eetlepels water en los hierin, van het vuur, de goed uitgeknepen gelatine op. Roer de opgeloste gelatine door de vla en laat de vla lobbig worden. Klop de geweekte bitterkoekjes erdoor.

Klop de slagroom met de suiker net niet stijf en spatel de room door het vla-mengsel. Spoel een gladde puddingvorm (met een inhoud van circa 1/2 liter) om met koud water of vet hem in met een drupje olie en schenk het vla-mengsel erin.

Laat de bavarois in de koelkast 3 à 4 uur opstijven.

Stort de bavarois en serveer hem eventueel met toefjes slagroom.

    • Irene van Blommestein