Weekoverzicht

De eerste belangrijke stap op weg naar economische steun voor Rusland is gezet. President Clinton zegde zijn collega Jeltsin op de top in Vancouver 1,6 miljard dollar toe voor dit jaar. Het betreft voedselhulp, technische hulp en (export)kredieten. In feite is het een teleurstelling voor de Russen, want dit bedrag was reeds toegezegd door de regering-Bush, maar nog niet besteed wegens de instabiliteit in Rusland en de verkiezingen in de VS. Clinton heeft beloofd om met het Congres te overleggen over verdere hulp. De hoop is nu gevestigd op de G-7, de zeven rijkste industrielanden, die volgende week bijeenkomen in Tokio om te praten over hulp aan Rusland.

De EG heeft het groene licht gegeven voor nauwe samenwerking met Rusland die op termijn moet uitlopen op een vrijhandelszone die zich uitstrekt van de Noordzee tot Siberië. Het duurt overigens nog even voor het zo ver is: die zone wordt niet voor het begin van de volgende eeuw verwacht. Lidmaatschap van de EG zit er voor Rusland trouwens niet in.

Voor Noorwegen wel. Deze week zijn de officiële onderhandelingen daarover van start gegaan. De Noren hebben meteen harde eisen op tafel gelegd voor toetreding. Zij verwachten problemen voor de landbouw, visserij en energiesector bij de aanpassing aan het EG-beleid. Noorwegen moet alle EG-regels overnemen, zo is van EG-zijde onderstreept, er kan hooguit sprake zijn van overgangsregelingen.

De Europese auto-industrie zoekt haar heil meer en meer ver van huis. Mercedes-Benz heeft de Verenigde Staten gekozen als vestigingsplaats voor een nieuwe assemblage-fabriek, waar een nieuw type terreinwagen zal worden gemaakt. Met het plan is een investering van 500 miljoen mark gemoeid. Het concern gaat tevens bussen maken in Rusland, alwaar het een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met een Russisch bedrijf. Vanaf 1995 moeten jaarlijks 2.500 bussen van de band rollen. De Duitse autofabrikant BMW gaat vanaf 1994 auto's in Vietnam assembleren. Daar moeten jaarlijks tweehonderd auto's van het type 316i en 520i worden geproduceerd.

Hoop voor een Gatt-akkoord over vrijere wereldhandel: de nieuwe Franse regering geeft signalen dat het de onderhandelingen niet langer wil blokkeren en via niet nader genoemde voorstellen het overleg weer vlot wil trekken. Frankrijk was maandenlang het toneel van acties van woedende boeren, die zich verzetten tegen het landbouwakkoord tussen de EG en de VS. Die overeenkomst is een belangrijk onderdeel van een toekomstig Gatt-akkoord.

's Werelds grootste scheepvaartbeurs, de Baltic Exchange in Londen, is deze week officieel heropend. Het gebouw was een jaar gesloten nadat het vorig jaar april zwaar werd beschadigd bij een bomaanslag van de Ira. De volledige restauratie zal nog twee jaar duren.

Niet bekend

Anne Scargill, de echtgenote van de militante mijnwerkersleider Arthur Scargill, leeft zeer mee met het werk van haar man. Uit protest tegen de voorgenomen mijnsluitingen in Groot-Brittannië houdt ze samen met drie andere vrouwen een sit-down-staking in een mijn, 500 meter onder de grond. British Coal heeft gezegd dat ze geen dwang zal gebruiken om een eind te maken aan het protest.