"Strafzaak ex-directeur welzijnskoepel'

DEN HAAG, 10 APRIL. Het openbaar ministerie stelt vervolging in tegen de voormalig directeur van de Stichting Haags Sociaal-cultureel werk (SHS), drs. J.J.H. R.

Dit heeft de advocaat van R., mr. J. Italianer, naar zijn zeggen vernomen van de behandelend officier van justitie. Het openbaar ministerie zegt dat formeel nog niet tot vervolging is besloten.

R. werd vorig jaar een maand in hechtenis genomen op verdenking van subsidiefraude. Hij was op dat moment directeur van de SHS, de grootste stedelijke welzijnskoepel van Den Haag waar jaarlijks circa 35 miljoen gulden omgaat. R. werd ervan verdacht onder meer privéreizen met subsidie te hebben betaald. Hij is inmiddels ontslagen.

Zijn advocaat Italianer meent “zeker te weten” dat het openbaar ministerie tot vervolging overgaat omdat het anderhalve week geleden een voorstel tot schikking van de hand wees. “De officier van justitie maakte duidelijk dat hij gaat vervolgen. Er viel niet over een schikking te praten. Dat zegt genoeg, lijkt me”, aldus Italianer. Het openbaar ministerie stelt echter dat het gerechtelijk vooronderzoek tegen R. nog loopt en dat dus nog geen besluit over een vervolging is gevallen.

Met twee andere verdachten in de SHS-zaak is inmiddels wel een schikking getroffen, aldus Italianer. Het betreft twee voormalige bestuursleden van de SHS. Zij zijn overeengekomen bedragen van 15.000 en 17.500 gulden te betalen.

Eerder is gebleken dat het openbaar ministerie R. verdenkt van verduistering van subsidiegeld van zo'n tweehonderdduizend gulden. Naast privéreizen op kosten van de gemenschap zou hij ten onrechte subsidie hebben uitgeleend aan derden en zichzelf onwettig een te hoog salaris hebben toebedeeld.

R. bestrijdt dat hij geld zou hebben verduisterd. De privéreizen hadden volgens zijn advocaat een zakelijk karakter. En het feit dat R. een hoger salaris dan gebruikelijk genoot, is naar zeggen van Italianer gebaseerd op een besluit van het SHS-bestuur. “Wat hier verduistering wordt genoemd, zijn in feite discussies in de arbeidsrechtelijke sfeer”, aldus Italianer.