Ster van Maastricht schittert tegen Ajax; Vergoossen mag zich de Koning van Limburg noemen; Meijer maakt duidelijk waarom topclubs hem begeren

MAASTRICHT, 10 APRIL. MVV, de ster van Maastricht, schittert nog steeds in volle glorie. Met een jongensachtige branie gepaard aan een aanstekelijk zelfvertrouwen kan het meest aanvallende elftal van de eredivisie zelfs Ajax aan. Zo positief als de Limburgse voetballers het voetbal beleven, daar weten zelfs de artiesten uit Amsterdam nauwelijks een antwoord op. Ajax verloor een punt (1-1) en zag daardoor de achterstand op PSV en Feyenoord in de wedloop om het landskampioenschap groeien.

Trainer Sef Vergoossen mag zich zo langzamerhand de Koning van Limburg noemen. Wat deze bescheiden man bij MVV en daardoor in Maastricht en omstreken losmaakt, is curieus. Jarenlang werden de verrichtingen van de plaatselijke voetbalclub kritisch en morrend gadegeslagen. Maar sinds deze vroegere gymleraar twee jaar geleden met zijn positieve instelling de voetbalgemeenschap betoverde, leeft MVV.

Noodtribunes moesten worden aangebracht om in het knusse stadion De Geusselt onderdak te kunnen bieden aan al die mensen (11.500) die MVV tegen Ajax aan het werk wilden zien. De prestaties waren de laatste weken weliswaar enigszins teleurstellend, maar de Limburgse voetballers blijken bij hun aanhang zoveel krediet te hebben opgebouwd dat iedereen op een voordelig resultaat tegen Ajax rekende.

Eerder deze competitie moesten de Amsterdammers in eigen stadion al met een 2-2 gelijk spel genoegen nemen tegen tien Limburgers, nadat een van de MVV'ers uit het veld was gestuurd. De bekerwedstrijd ging vervolgens voor MVV weliswaar in Amsterdam met 3-0 verloren. Maar in Maastricht moest alles weer mogelijk zijn, hield Vergoossen zijn spelers en hun aanhang in de aanloop van het duel voor. In de schoolbanken staat als vroeger weer een ster gekrasd, de ster van MVV, beweerde de trainer met gevoel voor symboliek.

De ster van MVV is Erik Meijer, een 23-jarige spits die al 19 doelpunten achter zijn naam heeft staan. Gisteravond maakte deze slagerszoon uit Meerssen duidelijk waarom hij zo begeerd wordt door een aantal topclubs. VfB Stuttgart, de Bundesligaclub, is de voornaamste kandidaat om Meijer bij MVV voor de gevraagde drie miljoen weg te kopen. PSV heeft ook geïnformeerd bij Meijers zaakwaarnemer, maar de kans is groot dat een dezer dagen de spits zijn handtekening onder een contract met Stuttgart zet.

Manager Dieter Hoeness van Stuttgart was er getuige van hoe Meijer op de van hem omgecompliceerde wijze twee minuten na rust MVV naar een 1-0 voorsprong schoot. Zijn schot van net buiten het strafschopgebied was zo strak, zo hard en dicht bij de paal dat Ajax-doelman Van der Sar geen schijn van kans had. Het was niet het enige wapenfeit van Meijer. Hij liet regelmatig zien een kopsterke speler te zijn, die zeer hoog en getimed springt en altijd gericht kopt. De gretigheid heeft Vergoossen bij hem weggenomen, beter gezegd heeft hij Meijer geleerd krachten te doseren. Meijer kan een bal controleren, liet hij zien, met zijn grote voeten, maar ook op zijn brede borst.

Sinds de belangstelling van verschillende Europese clubs voor hem groeide, is Erik Meijer even niet meer Erik Meijer geweest. Totdat hij vorige week tegen Cambuur eindelijk weer scoorde, zelfs driemaal. “Ik voelde dat het minder ging. Altijd maar dezelfde vragen, altijd weer onzekerheden. In mijn koppie, maar ook fysiek ging het aan me knagen”, vertelde hij na afloop van de wedstrijd. Maar er was tenminste weer die heerlijke grijns. Nu heeft hij de instelling van "ik zie wel'. “Ik heb een goede aanbieding van Stuttgart gehad. Het is nou aan de clubs om te praten.” Maar als het niet doorgaat, blijft hij fijn bij MVV, bij de jongensclub van Vergoossen.

Meijer weet zich in het elftal van MVV omringd door liefst zeven aanvallers. Want zo laat Vergoossen zijn jongens spelen. De verdediging heeft het daardoor wel eens moeilijk, maar zo lang in de offensieve instelling wordt geloofd, worden voldoende punten gescoord om met de subtop mee te blijven draaien. Met weergaloze spelers als Maurice Hofman, Roberto Lanckohr, de balvirtuoos Hans Visser en de wervelende Twan Scheepers staat MVV garant voor aantrekkelijk voetbal.

Ajax was gewaarschuwd, maar had moeite zich te verweren tegen de enthousiaste Limburgers. Silooy moest wegens een spierscheuring snel worden vervangen door Hansen, die met zijn lengte het gevaar van Meijer diende te bezweren. In de boeiende eerste helft werden de kansen verdeeld. Veel waren het er echter niet. Het doelpunt van Meijer vlak na rust zorgde even voor paniek in de Ajax-defensie. Doelman Van der Sar redde een paar keer subliem, maar mocht zich gelukkig prijzen dat scheidsrechter Luinge zijn duik naar de benen van MVV'er Lanckohr niet met een penalty bestrafte.

Ajax probeerde lijn in zijn spel te brengen, maar stuitte op de vastberadenheid van MVV. Bergkamp maakte een apathische indruk. Hij ondervond veel hinder van zijn directe tegenspeler Benneker, die niet eens veel lichamelijke kracht in de strijd gooide. “Niet iedere wedstrijd kan Bergkamp een beslissing forceren. Dat kun je niet van hem verwachten”, beschermde trainer Van Gaal zijn ster.

Blind speelde weer mee, zij het voorzichtig. Jonk is nog niet aan een wedstrijd spelen toe. Op zijn plaats schitterde gisteravond Tarek Oulida. De 19-jarige Marokkaan mocht uit tactische overwegingen meespelen in de plaats van Seedorf. Oulida speelde bijna foutloos. Zijn doorgaans voorwaartse passes - opvallend - kwamen altijd aan. Hij is sierlijk, snel, behendig en beschikt over een prachtige balvaardigheid. Een genot om naar te kijken, hoe veel concurrentie hij wat betreft amusementswaarde ook ondervond van het enthousiasme van de MVV'ers.

Ajax kwam nog vrij snel naast MVV. Een voorzet van Overmars werd door de MVV'er Libregts van richting veranderd, waardoor doelman Van Grinsven uit positie raakte. Deze kon de bal nog tegen de lat slaan, maar Pettersson was ter plekke om 1-1 te scoren. MVV raakte zienderogen uitgeput, maar bleef vechten voor de overwinning. Het zou sneu van de Limburgers zijn geweest als Pettersson en Overmars in de slotfase nog hun kansen hadden benut. Soms heeft voetbal nog iets rechtvaardigs.