Russische hockeyers moeten overleven van wijn en kaviaar; Europa Cup in Engeland kost Bloemendaal contributie van zestig seniorleden

BIRMINGHAM, 10 APRIL. Aan het Europa Cup 2-toernooi in Birmingham doen twee hockeyteams uit Rusland mee. Ze spelen niet alleen, maar proberen ook de van huis meegenomen champagne en kaviaar aan restaurants en hotels in de stad te verkopen. De Russen zitten in geldnood. Ze hebben voor maaltijden en drank in de zes dagen die ze in Engeland verblijven niet meer dan tien pond, nog geen dertig gulden, per speler. Pogingen van de organisatie een sponsor voor Fili Moskou en Spartak Moskou te vinden mislukten. Uit bezuinigingsoverwegingen kwamen beide ploegen met maar dertien in plaats van de toegestane zestien spelers naar Birmingham.

Bij de Europa-Cuptoernooien draaien de deelnemende clubs zelf op voor reis- en verblijfskosten. De organisatie zorgt alleen voor het vervoer ter plekke en één officieel diner. Mede door de vliegreis kost het toernooi per Nederlandse deelnemer dit jaar zo'n 25.000 gulden. HGC is het dubbele kwijt omdat de club zowel bij de mannen als de vrouwen meedoet. Dat is veel geld. Daarom zagen de Wassenaarders zich genoodzaakt de spelers en speelsters zelf een bijdrage van 125 gulden per persoon te laten betalen.

Voorstellen van hogerhand om per bus naar Birmingham te reizen of in een jeugdherberg te gaan slapen werden door manager Jan Carel Strick van Linschoten resoluut afgewezen. Hij vond dat dat niet kon. HGC neemt het toernooi serieus. Het gezelschap bevat zelfs vier fysiotherapeuten. Volgens Strick van Linschoten is deze keer nog niet echt overwogen om de teams terug te trekken. “Maar als het toernooi volgend jaar weer in Engeland wordt gehouden zijn wij er niet bij.”

Zo denkt collega Cees Bovelander van Bloemendaal, de tweede Nederlandse ploeg bij de mannen, er ook over. “Dan slaan we, denk ik, maar een keertje over.” De kosten voor reis en verblijf werden bij Bloemendaal deze keer uit de clubkas betaald. “Dat zijn wel de contributiegelden per jaar van zo'n vijftig à zestig seniorleden. Dat kan je niet blijven doen.”

De financiële reglementen zijn bij het Europa Cup 2-toernooi dezelfde als bij de strijd bij de landskampioenen. Maar voor het laatste evenement is de kans beduidend groter dat er door een club als Bloemendaal of HGC een speciale sponsor kan worden gevonden. Dat toernooi trekt vaak veel belangstelling. Dat ligt anders voor de Europa Cup 2. Dat is nog een vrij nieuw evenement. Toch schreven er voor dit seizoen 46 clubs in. Het eerste toernooi voor de mannen werd in 1990 georganiseerd, voor de vrouwen een jaar later. Het is bestemd voor bekerwinnaars. Nederland kent, evenals onder andere Duitsland, echter geen bekertoernooi. Dus wordt de nummer twee van de competitie ingeschreven. Dat was afgelopen seizoen Bloemendaal bij de mannen en HGC bij de vrouwen. HGC doet als titelverdediger bij de mannen ook mee.

Niemand vindt dat het Europa Cup 2-toernooi wegens de hoge financiële druk maar weer moet verdwijnen. “Het gaat om een amateursport en voor de jongens is zo'n reisje juist dé beloning”, aldus Cees Bovelander. Hij vindt wel dat de strijd om de Europa Cup 2 niet al te vaak in een uithoek moeten worden afgewerkt. Een toernooi in Engeland of Spanje kost een Nederlandse club veel extra aan vliegkosten. België, Duitsland of Frankrijk zijn per bus of desnoods eigen vervoer te bereiken.

In Birmingham wordt het toernooi op de terreinen van de universiteit gehouden. Daar liggen twee kunstgrasvelden. Het evenement wordt gezamenlijk georganiseerd door de universiteit, met een capaciteit van 12.000 studenten, en de plaatselijke First Personnel Sutton Coldfield Ladies Hockey Club, de bekerhouder bij de vrouwen. Hockey is een veel beoefende sport in Birmingham. Jane Sixsmith komt er vandaan. Zij is één van de beste Britse hockeysters en de captain van Sutton. Verleden week werd de auto van de roodharige Sixsmith gestolen en later uitgebrand teruggevonden. In het voertuig lagen de nieuwe shirts en sticks van Sutton. Sponsors hielpen Sixsmith en haar team uit de brand. De speelster kreeg een nieuwe auto en ook voor de hockeyattributen werd gezorgd.

De organisatie van het EC 2-toernooi werkt met een lage begroting, nog geen 100.000 gulden. Dat komt omdat de universiteit veel faciliteiten ter beschikking heeft. Er is zelfs een eigen meteorologisch instituut. Het heeft voor de rest van het toernooi droog weer voorspeld. Dat is zeer welkom. Door de vele regen gaf de eerste toernooidag een sombere aanblik. Daardoor ook zagen de hockeyers van het Russische Fili er in hun oude en afwijkende trainingspakken en shirts nog triester uit.

Bloemendaal, koploper in de nationale mannenhoofdklasse, heeft zijn eerste wedstrijd in het toernooi om de Europa Cup 2 verloren. Het Duitse Rot-Weiss Köln maakte goed gebruik van zwakke momenten in de Nederlandse defensie. Het werd 2-1. Aanvoerder Foris-Jan Bovelander maakte het enige doelpunt van Bloemendaal. De club is nu afhankelijk van HGC (7-0 tegen Fili Moskou, door twee treffers van Marc Delissen en Veen en één van Bos, Poortenaar en Robbert Delissen). Indien de Wassenaarse club vandaag van Köln wint kunnen de Bloemendalers een dag later door een overwinning op HGC nog poulewinnaar worden. Maandag is de finale. In de andere poule is het sterke Spaanse Atletic Terrassa de grote favoriet.

De vrouwen van HGC vestigden een nieuw record in de geschiedenis van het Europa-Cuphockey. Ze wonnen met 22-0 van het Oostenrijkse Wiener Neudorf. Wietske de Ruiter (acht keer) en Lisanne Lejeune (vijf keer) waren de topscorers. De grootste zege tot gisteren stond ook op naam van het vrouwenteam van HGC, 16-0 tegen Rasante.

    • Hans Klippus