Rellen in Tourcoing na dood van Algerijnse jongen

LILLE, 10 APRIL. Na de dood van een jongen van Algerijnse afkomst die eerder was getroffen door een politiekogel hebben vanacht in de Noordfranse stad Tourcoing ernstige rellen plaatsgehad. De politie moest het opnemen tegen naar schatting 200 boze jongeren. Bij de rellen raakten twee politiemannen gewond en werd een winkel in brand gestoken.

De 18-jarige Rachid Ardjouni, overleed gisteren nadat hij woensdag in de Wattrelos was getroffen door een politiekogel. Ook donderdagavond was het in de Noordfranse stad al tot ernstige incidenten gekomen toen het gerucht ging dat Rachid Ardjouni dood was.

Ardjouni werd woensdagavond door een kogel getroffen toen hij probeerde te ontsnappen aan de politie, die onderzoek deed naar een groep joy-riders. Volgens de openbare aanklager van Lille had de verantwoordelijke politieman gedronken. De jongen lag op het moment van het schot plat op zijn buik op de grond en de politieman zat gehurkt voor hem, aldus de procureur. Naar de agent loopt een onderzoek, maar vooralsnog is hij op vrije voeten.

Met de dood van Rachid komt het aantal doden dat deze week door politieoptreden is gevallen op drie. Dinsdag werd een 17-jarige Zaïrees doodgeschoten tijdens een verhoor in verband met de diefstal van sigaretten. De politieman verklaarde dat zijn pistool per ongeluk was afgegaan. Ook de dood van een 18-jarige Fransman wordt officieel toegeschreven aan een ongeluk. Hij werd dodelijk getroffen toen het dienstpistool van de agent die hem in de boeien sloeg, afging. (Reuter, AP)