Regering Mali treedt af na ernstige rellen

BAMAKO, 10 APRIL. De Malinese premier Younoussi Touré is gisteren met zijn kabinet afgetreden na ernstige studentenrellen. Hij was in augustus benoemd om Mali's eerste democratisch gekozen regering te leiden.

De protesten waren maandag begonnen. De studenten eisten hogere toelagen. Maar al spoedig escaleerde de onrust tot het ernstigste geweld sinds de demonstraties die twee jaar geleden een einde maakten aan het militaire bewind. Bij de rellen viel een dode en raakten zeker 45 mensen gewond.

“Het geweld (...) laat zien dat ons land in gevaar is, een gevaar waarvan niemand op dit moment de gevolgen kan overzien”, zei president Alpha Oumar Konaré toen hij het aftreden van Younoussi Touré en zijn kabinet aankondigde.

Konaré, die zijn verklaring op de staatstelevisie aflegde, gaf geen nadere verklaring voor het vertrek van Touré en zijn ministers. Wel maakte hij bekend dat de premier nog enkele dagen de lopende zaken zal afhandelen totdat een opvolger is benoemd.

De protesten van 1991 leidden tot de val van president Moussa Traore. Konaré werd in april gekozen en Touré werd benoemd na een nationale conferentie voor de democratie, zoals er de afgelopen drie jaar meer in West-Afrika zijn gehouden na beëindiging van een periode van militair bestuur.

Bij het geweld van deze week hebben honderden studenten van universiteiten en leerlingen van middelbare scholen het gebouw van de Nationale Vergadering in brand gestoken en aanvallen uitgevoerd op partijhoofdkwartieren, op huizen van ministers en op de privé-woning van Konaré.

Mali werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk. President Modibo Keita riep toen de een-partijstaat uit. Traore schoof hem acht jaar later bij een coup aan de kant. De generaal werd in februari ter dood veroordeeld wegens de dood van 250 mensen tijdens de demonstraties van 1991. (AP)